Сумські гімназисти відкрили туристичний сезон у Гетьманському національному природному парку.

гімназисти-першопрохідці Перший шкільний туристичний сезон у Гетьманському НПП відкрили учні Сумської гімназії №1. 43 гімназисти, які навчаються у профільних класах з поглибленим вивченням природничих та гуманітарних наук, стали першопрохідцями нового туристичного маршруту «Зарічне – Литовський бір – Нескучне».  Маршрут розпочався біля стародавніх скіфських курганів, розташованих у Зарічненській сільській раді. Саме з цієї найвищої точки парку відкривається панорама басейну Ворскли і вид на Бакирівський   гідрологічний заказник, який увійшов до складу НПП.

   Наступною зупинкою стало унікальне урочище Литовський бір - єдиний бір природного походження на Лівобережній Україні. Він славиться на всю Україну своїми реліктовами соснами, вік яких сягає 300 років.

   Далі екскурсія продовжилася в урочищі Нескучному – одному з наймальовничиших куточків Сумщини. Цьому Дендропаркові близько 200 років. Князь Олексій Голіцин був власником урочища до 1881 року, тоді його придбав господар центрального маєтку Тростянця підприємець Леопольд Кеніг.У глибині парку розташовані руїни Гроту Німф. Його було збудовано у 1809 році, за однією з версій, на честь 100-ліття Полтавської битви. За іншою, це один з виходів розгалуженої мережі давніх підземних ходів. Існує навіть легенда про романтичні листи, що їх нібито переправляв тими підземеллями закоханий до нестями тростянецький поміщик до тамтешньої княжни.

   Закінчився похід вже у Тростянці, біля одного з семи чудес України – Круглого двору та панської садиби. 

   «Адміністрація гімназії дуже задоволена змістом запропонованого маршруту. Діти ознаймилися з історією та структурою парку, і гуманітарії, й учні природничого напрямку – всі отримали цікаву інформацію та можливість проявити себе у проектних роботах. Природа парку дійсно вражає своєю красою та багатогранністю. Ми раді, що наші діти мають бажання та можливість вивчати природу та історію своєї малої батьківщини», - говорить заступник директора Сумської гімназії № 1 Лариса Пчеляна.

   Дирекція парку, в свою чергу, оголосила про конкурс на краще учнівське фото. Переможці номінацій отримають грамоти та нагороди, а автор «Кращого пейзажного фото» зможе представити свої роботи на національному рівні. 

 

Світлана Попова.