Кожна тварина варта любові

   Кожна тварина варта любові 117 вересня 2014 року, до Дня пам’яті видів винищених людиною, відбулася зустріч з учнями Охтирської ЗОШ №1 (3-а кл., кл. кер. Цехмістрова Олена Анатоліївна), на тему «Кожна тварина варта любові». Спеціаліст з екологічної освіти Гетьманського НПП Ірина Зуза повідала учням сумні історії тих тварин, що назавжди зникли з нашої планети. Діти дізналися чому саме 1 вересня було обране для такої пам’яті, адже саме цього дня у 1914 році в зоопарку м. Цинцинаті, США, помер останній мандрівний голуб і саме його історія знищення найбільш яскраво показує нам колосальні масштаби нашого марнотратства і необачності. Учні зрозуміли, що людина знищує живі істоти не лише безпосередньо – під час полювання, вирубування лісів, а й зовсім не помічаючи цього – під час забруднення навколишнього середовища і руйнування місць мешкання живих організмів. Обміління рік, забруднення їх стічними водами губить риб, після вирубки лісів зникають їх чотириногі та пернаті жителі, а скільки маленьких мешканців лісу – комах та інших безхребетних – залишаються без своїх домівок.

   За останні 400 років через нерозумну людську діяльність з обличчя Землі зникло 63 види ссавців, цих представників фауни ми, люди, не зможемо побачити вже ніколи. Ані в дикій природі, ні в зоопарках. Вони були легковажно знищені нами, і залишили згадку про себе хіба що в природничих музеях світу у вигляді чучел, скелетів та фотографій. Тому саме в День пам’яті видів, винищених людиною, потрібно згадувати їх сумні історії і бути більш обачними і людяними надалі.

   В кінці зайняття діти створили «Дерево допомоги тваринам», на його листочках кожен написав, що він зробив або зробить в майбутньому для того, щоб більше жоден вид не зник з нашої планети.