Осінній проліт куликів

  Осінній проліт куликів  У кінці літа – на початку осені на прибережних мілководних ділянках озер та стариць Гетьманського НПП зупиняються пролітні птахи-кулики. Ці птахи пристосовані до перебування на узбережжі різних водойм, заболочених ділянках і найчастіше мають видовжені ноги та дзьоб, що дозволяє їм шукати дрібну поживу на мілководді.

   Більшість видів куликів гніздиться переважно в північних, часто в приполярних тундрових та лісотундрових районах Євразії, а в наших краях восени з’являються під час прольоту до місць зимівлі, що знаходяться на морському узбережжі Африки.

   За роки спостережень на Ворсклі під час осіннього прольоту зустрічали таких рідкісних куликів як коловодник ставковий (Tringa stagnatilis) (Червона книга України), мородунка (Xenus cinereus) (Червона книга України), плавунець круглодзьобий (Phalaropus lobatus) та інших, що свідчить про важливу роль території Гетьманського національного природного парку на міграційних шляхах цих птахів. Спекотний серпень цього літа сприяв маловодності водойм долини Ворскли та привабив пролітні зграйки баранців звичайних (Gallinago gallinago), побережників чорногрудих (Calidris alpina), коловодників: болотяного (Tringa glareola), великого (T. nebularia), лісового (T. ochropus) та чорного (T. erythropus), а також поодиноких брижачів (Philomachus pugnax).

   Завдяки своїй зовнішності та поведінці, кулики – одні з найцікавіших об’єктів для спостережень відвідувачами Гетьманського національного природного парку.