Осінні подорожі

 

Осінні подорожі 1   І ось знову пора осінніх канікул, час маленького відпочинку, веселих розваг і пізнавальних екскурсій …

  Отак, одного дня, я зі своїми вихованцями гуртка «Юні фотоаматори» Охтирського міського центру позашкільної освіти – Малої академії наук завітали до чудесного міста Тростянця. Першим ми відвідали Тростянецький районний  палац  дітей та юнацтва. Там нас прийняли дуже тепло та привітно. На порозі нас зустрічала  заступник директора  Омельчук  Ємма  Анатоліївна, яка почала свою розповідь з історії палацу, показала  нагороди і дипломи гуртківців , провела маленьку екскурсію по закладу та наприкінці пригостила  дітей чаєм з солодощами.

  Потім  ми зустрілися з керівником фотогуртка Тростянецького ПДЮ - Терентьєвим Олександром Павловичем,  який провів для нас майстер - клас, поділився своїм досвідом, показав відеофільм про своїх вихованців, відповідав на наші запитання. Час минув непомітно,  ми при цьому отримали  велике  задоволення.

  Але  цієї  зустрічі не відбулося , якщо нам  не допомогла  Оксана Вікторівна Суслова - провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку.  З  Оксаною Вікторівною  ми помандрували  до розсадника Нескучанського  лісництва державного підприємства «Тростянецьке лісове господарство»,  що відоме своїм розмаїттям рідкісних порід дерев і кущів та є гордістю лісогосподарської галузі в Сумській області.  Особливу цікавість розсадник привертає тим, що він є безперечним лідером  по вирощенню декоративних порід саджанців, яких тут більш ніж 50 видів. Тут вихованці мали можливість помилуватися  різноманітними видами ялівцю, туї, спіреї,  побачили вербу пурпурну, вербу спіралеподібну, сосну гірську, кизил, барбарис, катальпу, полюбуватись на тюльпанове дерево, кипариси, гортензії, тощо. Тростянецькі лісівники збирають екзотичні породи з різних куточків України. Вони  доглядають «переселенців» з Умані,  Волині, Донецьку  тощо. Завідує цим рукотворним дивом природи помічник лісничого Нескучанського лісництва Красніков Михайло Олексійович – людина відповідальна, творча, закохана в свою справу. Кожна рослинка, що росте тут, відчула його дбайливі руки. Михайло Олексійович із задоволенням поділився з нами  як цікавою, так і корисною інформацією.  Діти мали можливість побувати в  двох теплицях, одна з яких для зеленого живцювання декоративних порід, друга – для вирощування сіянців лісових порід і підводів сосни для створення клонових плантацій.   Діти  залюбки познайомилися з етапами вирощування рідкісних порід дерев та збагачувалися позитивним зарядом енергії на свіжому повітрі, відчуваючи, що тут вони завжди чекані і бажані гості.  Наприкінці зустрічі  Михайло Олексійович подарив  дітям на згадку по одному деревцю.

   Поверталися до дому  ми  стомлені,  але дуже задоволені, з великим багажем  нових знань та відчуттів .

Осінні подорожі 4Осінні подорожі 3Осінні подорожі 2

   

                                       

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Керівник гуртка «Юні фотоаматори » ОМЦПО-МАН      

                         Нічволодіна  Неля  Михайлівна