Незабутня подорож до Тростянця

   Незабутня подорож до Тростянця 4Незабутня подорож до Тростянця 229 жовтня 2014 року  вихованці гуртків дослідницько-експериментального напряму Охтирського центру позашкільної освіти-Мала академія наук учнівської молоді  здійснили  одноденну подорож до м.Тростянця, організовану Гетьманським національним природним парком.

  Місто Тростянець (станція Смородине) - це  важливий залізничний вузол Південної залізниці, славний цукерками та шоколадною фабрикою, в ньому розташований головний офіс Гетьманського національного природного парку. Окрім того, це гарне місто, багате на архітектурні, історичні, культурні пам`ятки та видатних особистостей, Тростянецьким дендропарком. Архітектурним обличчям міста та візитівкою можна вважати Круглий двір, Благовіщенський собор та будинок Голіциних, які розташовані поруч в парковій зоні.

 Подорож  юні науковці розпочали з Охтирського залізничного вокзалу, який був побудований в 1911 році. Вид транспорту - рейковий автобус, який дає можливість не тільки подорожувати зручно та комфортно, а й милуватися чарівними пейзажами диких куточків рідного краю.

  Залізничний вокзал м.Тростянця зустрів мандрівників теплою та сонячною погодою, а вітали  подорожуючих аж 4 різних залізничних транспорти – 2 рейкові автобуси та 3 паровози різних марок - від  історичних до сучасних.

  Екскурсія по місту розпочалася з головного офісу Гетьманського національного природного парку, з яким Охтирський міський центр позашкільної освіти - Мала академія наук учнівської молоді тісно співпрацює. Фахівці парку Євдокимова Н.М., Гулюк О.І., Панаріна О.М. познайомили юних науковців з різноплановою роботою природоохоронної установи  її директором та працівниками.

 Науковий фахівець Гетьманського НПП Гулюк О.І. провів цікаву екскурсію парковою зоною міста, розповів про види дерев, тваринний світ, який населяє насадження. Особливо вразили дітей алея та парк закоханих, і як, не дивно тверді горішки, яких повно в парку, і якими ласують місцеві білочки.

 Пізнавальними були екскурсії до Тростянецького краєзнавчого музею та музею шоколаду, які розташовані в одному приміщенні.

 Тростянецький краєзнавчий музей має багатий експозиційний матеріал і юним історикам, і мовознавцям знайшлися експонати та зали до вподоби. Природа та археологія, історія та етнографія, мистецтво та сучасність - теми для майбутніх наукових досліджень мандрівників.

  Відвідування музею  шоколаду – подорож в країну какао та кави. Та найбільшу зацікавленість викликала інформація про процес виготовлення улюблених ласощів.

   Хочеться подякувати фахівців Гетьманського НПП Суслову О.В., Євдокимову Н.М., Гулюка О.І., Панаріну О.М. за організовану екскурсію та незабутні враження.