Робимо годівниці для пташок

   Робимо годівниці для пташок 1Варіацій виготовлення підвісних «їдалень» для пернатих безліч. Найпоширеніший і простий у створенні варіант, як зробити годівницю для птахів - з пластикової пляшки або пакета соку. У верхній частині упаковки прорізаються отвори для протягування  шнурка. Довжина кріплення повинна становити 25-40 см. З обох боків тари за допомогою ножиць або ножа навпроти один одного виконуються два просторих входу, що дозволяють птахам безперешкодно насолоджуватися трапезою. На виготовлення простої конструкції йде не більше 15-20 хвилин. Готовий виріб легко фіксується за допомогою шнурка в зручному місці біля будинку і наповнюється улюбленими пташиними ласощами. Годівницю можна повісити на гілку дерева або закріпити на стіні будинку. Головне, вибрати таке місце, щоб воно було закрите від вітру і недоступно для кішок. Колючі чагарники, такі як троянди або глід, - підходяще притулок для птахів, де їх не дістануть хижаки.

 Птахам можна давати  консервовану їжу для домашніх тварин, варені яйця, варену картоплю, здобні шматочки або крихти пшеничного хліба. Неприпустимо згодовувати  солоні, смажені, гострі, кислі продукти. Небезпечний чорний хліб - він закисає у дзьобиках птахів, погано перетравлюється, особливо в мороз.

 Робимо годівниці для пташок 3Дуже незвичайні, цікаві і прості годівниці виходять з щільного картону. Для цього довільні фігурки з картону (колечка, сердечка, ромбики) потрібно обмазати борошняним клейстером, а потім густо обсипати з двох сторін різними дрібними сухими зернятками. Коли такі фігурки просохнуть, вони легко розвішуються на гілочках. Синиці і всюдисущі горобці тримаються зграйками і постійно перелітають у пошуках корму з місця на місце. Так їм легше прогодуватися в холодну пору року.

Уже традицією кожного року стало виготовлення годівниць у Охтирській ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Остапа Вишні. Учні групи продовженого дня (вч. Жовба Л.П.) з завзятістю беруться до справи. А в цьому їм допомагають не тільки працівники Гетьманського НПП, вчителі, а й батьки. Вони разом з перекусом для своєї дитини дають їжу і для друзів наших менших.

 
Школярі розмістили годівниці для птахів у шкільному садку так, щоб  було зручно спостерігати за ними. 

Діти твердо знають: якщо почали підгодовувати птахів, продовжуйте робити це до кінця зимового сезону. Зерна, насіння і горіхи слід підсипати регулярно, інакше, виявивши кілька разів годівницю порожньою, птахи перелетять в інше місце. Зимова їдальня працюватиме і навесні, до тих пір, поки не проклюнеться перша зелень.