Хай живуть ялинки

   Хай живуть ялинки 3З давніх-давен оспівують в легендах, піснях, казках красу ялинки. Давньослов’янська назва ялинки означає – колюча. А скільки ще вона таємниць про себе може розповісти?

   З метою розширення уявлення учнів про різноманітність рослин з 15 по  19 грудня 2014 року для учнів Охтирських загальноосвітніх шкіл №5 (3-б клас, кл. кер. Паламарчук В.В. та 1-а клас, кл. кер. Семененко А.В.), №4 (учні групи  продовженого дня, кер. Жовба Л.П.)  відбулися екологічні заняття про роль хвойних дерев у житті людини і природі.

  На уроках  школярі дізналися, що хвойні ліси - легені планети.  Виявляється, 1га ялинового лісу забезпечує річну потребу людини в кисні і понад 2500 тонн вологи. Сосни затримують велику кількість пилу і шкідливих речовин з повітря. А скільки користі від хвойного повітря, яке не дає змогу поширюватися хвороботворним  мікробам. З хвої виготовляють ліки для лікування легеневих захворювань.

   З однієї сосни за рік збирають 2 - 4 кг смоли, близько 10 кг хвої, з якої виробляють вітамін С та інші лікарські речовини, необхідні людському організму .  

   Хвоя, гілки і шишки ялинки мають певну кормову цінність. Ялинка підгодовує і звірів, і пташок.

  Шишки сосни можуть передбачати погоду. Якщо на вулиці сухо, то вони розкриваються, а якщо волого – закриваються. Голки у ялини і сосни оновлюються поступово, через 3-5 років.

   З ялини бджоли збирають пилок. Хвоя виділяє медяну росу, з якої бджолина сім’я за 1 день може зібрати до 4 кг меду.

   З деревини ялини виготовляють човни, музичні інструменти, меблі, папір, шовк,фанеру і інше.

   Хвойні дерева є довгожителі: ялини і сосни живуть до 200-300 років, а деякі – аж до 500 років!

  Не дивно, що краса ялинки полонила серця людей. Без неї не обходиться і сучасний Новий рік. Але багато людей не замислюється, скільки коштуватиме природі щорічне вирубування лісової красуні. Тому ми закликаємо захистити ялинку і поміркувати, як прикрасити наші оселі святково, щоб дарувати лісовій красуні життя.

   Адже, перше зрубане дерево стало початком цивілізації. А останнє - означатиме її кінець!