1 етап всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН

   1 етап всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт учнів  членів ман9 січня 2015 року на базі Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 пройшов І міський етап Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких та пошукових робіт учнів-членів МАН, в якому узяли участь 82 юні науковці, що представляли наукові товариства  Охтирського міського центру позашкільної освіти - Мала академія наук учнівської молоді  та Охтирської гімназії.

  Під час відкриття конкурсу учасників привітали директор Охтирського краєзнавчого музею Міщенко Л.В., провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП Суслова О.В., заступник директора з навчально-виховної роботи ОМЦПО-МАН Попова Г.О.

   Перед учасниками конкурсу виступила переможець Всеукраїнського колоквіуму 2014 року в м.Ужгороді «Космос. Людина. Духовність» Катрич Дарина (гурток «Географ-науковець», кер. Хорошун В.В.) з дослідженням «Анатолій Руденко - такий космічний та такий земний» та вихованці наукових гуртків ОМЦПО-МАН, які підготували мультимедійну екскурсію «Охтирщина запрошує». Присутні заочно побували у Куземинському городищі, завітали до Литовського бору Гетьманського НПП та ін.

   Конкурсна програма передбачала оцінювання науково-дослідницької роботи, виконання контрольної роботи та оцінювання захисту учнівського дослідження.

      Майбутні академіки Охтирки змагалися у 5 відділеннях та 32 секціях:

-         наук про Землю (5 секцій);

-         мовознавства та літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства (6 секцій);

-         історії та філософії (7 секцій);

-         математики, фізики, економіки (5 секцій);

-         хімії, біології, екології та аграрних наук (9 секцій).

Оцінювали роботу юних дослідників міста 17 досвідчених педагогів, науковців, фахівців, у тому числі і працівники Гетьманського НПП.

   Цікавими стали теми: «Видовий склад весняних ефемероїдів території мішаних лісів Гетьманського НПП», «Розповсюдження ambrosia artemisifolia у місцях масового відпочинку м.Охтирка Сумської області», «Характеристика рослинності пресловутої заплави р. Ворскла», «Поширення рогозу широколистого у чаші Зеленого озера м. Охтирка», «Вплив антропогенних чинників на показники t повітря (на прикладі спостереження за інтенсивністю руху у м. Охтирка)».

   32 учні посіли 1 місце в І етапі  Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких  робіт учнів-членів МАН та будуть представляти Охтирку в ІІ етапі Конкурсу вже в лютому 2015 року. Побажаємо їм успіху та творчих злетів!