Рідкісний гість - орлан-білохвіст

   Рідкісний гість - орлан-білохвістОлександр Дащенко, мешканець с. Кам’янка, Тростянецького району, Сумської обл., 08.01.2015 р. на своїй присадибній ділянці знайшов великого напівпритомного птаха. Про свою знахідку повідомив працівника Гетьманського НПП Сергія Мартиненка.  Виявилось, що це був орлан-білохвіст. Птаху було надано обігрів, тимчасовий притулок та харч. Після одужання птах був випущений на волю.

   Життя цього птаха пов'язане з різними водоймами  і деревною рослинністю. Отже, він живе і гніздиться переважно в заплавних лісах річкових долин і в інших лісах поблизу озер, річок і морських узбереж; на півночі поширений до лісотундри. Степова, напівпустельна і пустельна природні зони не властиві орлану-білохвосту, але по долинах річок, в яких є деревна рослинність, він проникає і в ці зони, переважно в степову. Ареал виду обіймає більшу частину Європи й Азії, вклинюється у Північну Африку. в районі Червоного моря, захоплює деякі острови, прилеглі до цих континентів, а також Гренландію, в якій представлений окремим підвидом. Донедавна орлан-білохвіст гніздився по всій Україні, тепер трапляється переважно в басейні Дніпра, Сіверського Дінця та в західних областях.

   Дорослий птах у свіжому оперенні бурий, темніший зверху і світліший знизу, з білим хвостом; верх голови, шия і горло значно світліші, ніж спина й верхні покривні пера крила, іноді білуваті. У дуже старих птахів зрідка з'являються на плечах великі білі плями. Колір райдужної оболонки блідо-вохристо-жовтий і наближається до кольору восковиці. Ноги солом'яно-жовті. Дзьоб блідо-жовтий, найчастіше світліший за ноги. Кігті чорні. Статевий диморфізм досить добре помітний за розмірами — самки значно більші від самців. Молодий птаху в першому річному вбранні значно темніший від дорослих птахів. Довжина тіла дорослого птаха – 70 – 90 см. Розмах крил – 200 – 240 см. Вага – 3 – 7 кг. Тривалість життя – 30 років. Живиться у гніздовий період переважно рибою, у зимовий - коловодними птахами, рибою і падлом.

   Орлан-білохвіст внесений до ЧКУ (1994), Червоного переліку МСОП, Європейського червоного переліку, конвенції CITES (Додаток І), Бернської (Додаток ІІ) та Боннської (Додаток І і ІІ) конвенцій. В Україні на територіях природно-заповідного фонду під час гніздування охороняється лише близько 10% популяції; взимку 100-300 орланів. Для покращання охорони необхідні: збалансоване ведення лісового господарства, створення заказників радіусом 0,5 км навколо гнізд, побудова штучних гніздівель, охорона місць масової зимівлі, посилення контролю за незаконним відстрілом, моніторинг забруднення довкілля та широкомасштабна пропаганда.

На фото Олександр Дащенко