Повітря, діти, - цінність надзвичайна

   Земля оточена з усіх боків повітрям. Воно невидиме, але є усюди. Заповнює щілини, є у ґрунті, у воді. Саме завдяки йому на планеті Земля існує життя. Без повітря не можуть жити рослини, тварини, люди. Ми повітрям дихаємо. Але воно потрібне не тільки для дихання. Повітря, прозорий безколірний газ, який оточує нашу Землю товстим шаром — до 3 000 км. Цей шар не пропускає на Землю астероїди та метеорити,космічний холод,  оберігає від охолодження, розсіює сонячні промені вдень. Тобто є своєрідним щитом планети.

   Що ж таке повітря? Це суміш багатьох газоподібних речовин: азоту, кисню, вуглекислого газу. Кожен із газів виконує свою роль. Кисень забезпечує процеси дихання і горіння. Крім газів, у повітрі є домішки (водяна пара, дим, сажа, пил та інші речовини). Саме про це з 19 по 20 лютого 2015 року розповідала на екологічних уроках провідний фахівець з екологічної освіти Суслова О.В.  для учнів Охтирських загальноосвітніх шкіл № 5 (1-а клас, кл.кер. Семененко А.В., 1-г клас кл.кер. Гузенко А.С., 3-б клас кл.кер. Паламарчук В.В., 3-в клас, кл.кер. Проскурова Н.А.,) №6 (4 клас, кл.кер. Гриб С.А., 5 клас, кл.кер. Путій І.А.), №11( 3-а клас, кл.кер. Базарова В.В., 3-б клас, кл.кер. Ткаченко В.І.), Охтирської гімназії (3-а клас, кл.кер. Колодяжна О.С.)

   На уроках учні дізналися, з чого складається повітря, сформували  уявлення про повітря, про домішки в повітрі, рух повітря; ознайомилися із властивостями повітря;  його значенням для живої природи;  джерела забруднення повітря та шляхи збереження його чистоти. Проводили цікаві досліди і обговорювали прагнення охороняти чистоту повітря.

  Виявляється, сьогодні Україна – одна з екологічно «брудних» країн. 20% міського населення України проживає в зонах, де наявність шкідливих речовин (за даними Мінекології) перевищує допустимі норми у 10 і більше разів.

   За 1 рік в атмосферу викидається 4,2 млн. т шкідливих речовин, тобто середньостатистичний українець споживає їх приблизно 100 кг щороку! Цьому сприяють і катастрофи, і вулкани, і пожежі, і вибух на Чорнобильській АЕС, і автомобілі, і підприємства, і заводи, і курці.

  Щоб зберегти повітря чистим - паровози замінено на електровози; замість бензину в автомобілях частково використовується газове пальне. Повітря стає чистішим від зелених насаджень. Тож давайте подбаємо про чистоту повітря і зробимо свій внесок у наше світле майбуття!

   Цікаво знати…

  • •Доросла людина споживає близько 20 літрів кисню на годину.
  • •Один дуб виробляє за рік стільки кисню, що його достатньо для підтримки життя 10 людей.
  • •Середній автомобіль спалює за годину роботи 20 000 літрів кисню.
  • •Один реактивний літак тільки на старті «з'їдає» 120 млн. літрів кисню - стільки, скільки виробляє за рік невеликий гай.
  • •За добу людина вдихає близько 12 тис. л повітря. Якби волоски слизової оболонки носа не виводили із шляхів дихання пил, то за 70 років в легенях людини його зібралося б близько 5 кг.
  • Повітря діти - цінність надзвичайна 3Повітря діти - цінність надзвичайна 4Повітря діти - цінність надзвичайна 5Повітря діти - цінність надзвичайна 6Повітря діти - цінність надзвичайна 7Повітря діти - цінність надзвичайна 8Повітря діти - цінність надзвичайна 9
  • Повітря діти - цінність надзвичайна 10