Весняний квест «Пташок викликаємо до рідного краю»

   24 березня у Охтирському професійному училищі соціальної реабілітації (ПУСР) та  25 березня 2015 року у Охтирському МЦПО-МАН відбувся весняний квест «Пташок викликаємо до рідного краю».  Квест проводився з метою прищепити любов до природи рідного краю, а саме до її пернатих мешканців, розширити і поглибити знання дітей про приліт птахів навесні, про українські традиції зустрічі їх, виховати бажання піклуватися про пташок, оберігати їх.

   Учні дізналися про обряд зустрічі птахів, який влаштовували на свято Сорока святих, а саме 22 березня. Напередодні випікали 40 фігурок у вигляді птахів , їх називали «жайворонками». Рано-вранці діти брали частину цього печива і підвішували його на фруктових деревах. Решту тримали до обіду. Коли діти вилазили на дерево, то приказували:

Пташок викликаю

З теплого краю.

Летіть, соловейки,

На нашу земельку.

Спішіть, ластівоньки,

Пасти корівоньки.

Після цього стежили за тим, коли над ними пролетить якийсь птах. Це була добра ознака. Особливо раділи, якщо над головами з’являлися дикі гуси. Кожен брав соломинку і жбурляв услід птахам, приказуючи:

-Гуси, гуси! Нате вам на гніздечко і на здоров’ячко, а нам на тепло.

Після вшанування народних традицій школярі по черзі відвідували "станції", де їх чекали загадки, кросворди, практичні заняття.

   Вихованки ПУСР з задоволенням виконували всі завдання провідних фахівців з екологічної освіти Гетьманського НПП, виготовили разом з керівником гуртка декоративно-ужиткового напрямку Охтирського МЦПО-МАН Шведенко Я.С. власноруч своїх птахів і залишили їх на улюбленій ялині, а  працівники їдальні спекли жайворонків і вручили урочисто дівчатам наприкінці свята.

   А вихованці декоративно-ужиткового напрямку Охтирського МЦПО-МАН знову вразили своєю фантазією, неповторною творчістю. Після квестових завдань у закладі закипіла робота. Діти разом зі своїми керівниками (Теличко С.В., Шведенко Я.С., Бабак Л.В., Бейс Л.І., Гайдуковською Т.М., Васильєвою С.В., Назаровою Т.М.) розпочали роботу у творчих майстернях, де виготовляли пташок із тіста, паперу, природного матеріалу, тканини, ниток та ін. А всім людям треба пам’ятати, що  бачити казку природи можна кожного дня, якщо разом будемо берегти і любити все живе на землі!

Весняний квест Пташок викликаємо до рідного краю  7Весняний квест Пташок викликаємо до рідного краю  8Весняний квест Пташок викликаємо до рідного краю  5Весняний квест Пташок викликаємо до рідного краю  6Весняний квест Пташок викликаємо до рідного краю  3Весняний квест Пташок викликаємо до рідного краю  4Весняний квест Пташок викликаємо до рідного краю  1Весняний квест Пташок викликаємо до рідного краю  2