Попередження виникнення надзвичайних ситуацій

   Попередження виникнення надзвичайних ситуаційПопередження виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із пожежами, – зараз є головним завданням КОЖНОГО.

  Основні причини виникнення лісових пожеж - неконтрольовані сільськогосподарські пали, випалювання сухої трав’янистої рослинності вздовж доріг, пасовищах та необережна поведінка населення з вогнем, яке активно відвідує лісові масиви та місця відпочинку на водоймах.

  Шановні, громадяни, поважайте себе і бережіть природу!  Ту шкоду, якої завдає передусім собі кожен, хто залишає сміття на чистій лісовій поляні, березі річки,  порушує вимоги пожежної безпеки  буває вельми важко виправити. Втім, терпить не лише він сам від своїх злочинів проти природи, але й його діти, внуки, правнуки... Адже людина і довкілля — одне ціле.  Крім того порушення Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про природно-заповідний фонд України» передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність. Самовільне випалювання рослинності або її залишків тягнуть за собою штраф у розмірі від 170 до 340 грн. (ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення), та за ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – від 340 до 680 грн.. За порушення вимог пожежної безпеки на території національного природного парку на громадян буде накладено штраф від 153 до 408 грн. (ст. 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення), на посадових осіб – від 255 до 510 грн.,

  Окрім цього винуватці є матеріально відповідальними за нанесення довкіллю шкоди. Про відповідальність за знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць йдеться і в Кримінальному кодексі України. Зокрема, стаття 245 передбачає обмеження або позбавлення волі на строк від двох до п'яти років. У випадку, якщо такі дії ще й спричинили загибель людей чи масову загибель тварин, термін позбавлення волі сягне від п'яти до десяти років.