Заходи з відновлення стерляді у річці Ворскла

   ЗАХОДИ З ВІДНОВЛЕННЯ СТЕРЛЯДІ У РІЧЦІ ВОРСКЛАЗ часу свого створення (2009 р.) Гетьманський національний природний парк, територія якого простягається долиною Ворскли на 122 км, проводе чіткий курс на збереження і примноження біологічного і ландшафтного різноманіття. Беручи до уваги пріоритетність збереження рідкісних та зникаючих видів організмів, занесених до національного, регіонального та міжнародних червоних списків, науковцями Парку до «Проекту організації території Гетьманського національного природного парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів», був внесений пункт про необхідність реакліматизації стерляді прісноводної (Acipenser ruthenus) як зникаючого виду риб у річці Ворскла з метою відновлення її природної популяції.

   Стерлядь – єдиний прісноводний представник осетрових риб у сучасній іхтіофауні України, цінна промислова риба, господарське значення якої через малу чисельність втрачене. У минулому в розповсюдженні виду сталися значні негативні зміни. Після 1970 року ареал стерляді став розірваним і був обмежений невеликими акваторіями водосховищ Дніпра та деякими великими річками (Долинський та ін., 2008). У Сумській області вона в малій кількості трапляється в ріках Десна та Сейм. Збереглися відомості про поширення стерляді в середній течії р. Ворскла на початку ХХ ст., але вже тоді вона була рідкісною (Гавриленко, 1970). Причини зміни чисельності стерляді – забруднення рік промисловими, сільськогосподарськими й побутовими стоками; браконьєрський вилов із застосуванням монониткових сіток, електровудок; зникнення типових біотопів, необхідних для природного розмноження (Долинський та ін., 2008).

   Стерлядь віддає перевагу прохолодній, чистій воді, водночас добре пристосовується до постійного життя в слабко проточних водоймах (водосховищах, озерах, лиманах, ставках). Веде придонний спосіб життя, тримається поодинці, зрідка групами, далеких міграцій не робить. Живиться личинками комах, ракоподібними, молюсками, рідше й дрібною рибою. Досягає довжини 1,2 м, маси 4-16 кг. Живе майже 30 років. Статевої зрілості самці досягають у віці 3-7 років, самки – 5-12 років. Абсолютна плодючість від 4 до 140 тис. ікринок. Нерест відбувається у квітні – травні при температурі води понад 10 °С (Мовчан, 2011).

   Стерлядь занесена до Червоної книги України (2009), Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, Бернської та Боннської конвенцій, Європейського червоного списку. Відновлення популяцій зникаючих, вразливих і рідкісних видів риб потребує спеціальних заходів порятунку, зокрема штучного відтворення і відновлення популяцій (Щербуха, 2004).

   Законодавчою базою здійснюваних на Ворсклі заходів з реакліматизації стерляді є закони України «Про тваринний світ», «Про Червону книгу України», а також підписані Україною міжнародні конвенції. При розробці проекту були враховані дані про штучне розведення стерляді на базі Дніпровського осетрового рибного заводу для випуску молоді у дельті Дніпра (Долинський та ін., 2008), а також про зариблення р. Десни стерляддю в межах Чернігівської області (Інтернет-ресурси: www.gorod.cn.ua/news_35462.html; siver.com.ua/news/v_desni.../2012-05-12-10017; despravda.com/v-desnu-vypustili-sterlyad/ та ін.). Проте поки що ніде в Україні не виконувалися роботи по відновленню поголів’я стерляді в середніх за розміром річках і великих озерах. Заходи з реакліматизації стерляді у річці подібного типу є першими в Україні, і у випадку успішного їх завершення набутий досвід дасть змогу розгорнути таку роботу на інших природних водоймах.

   Зауважимо, що річка Ворскла є головною водною артерією південної частини Сумщини і, відповідно, Гетьманського НПП. Загальна довжина річки 464 км, в межах Сумської області – 122 км. Середній стік води 31,6 м/сек., річний – 0,565 км3. Ширина корінного русла від 12 до 45 м, на плесах – 50-80 м, глибина від 0,8 до 2,5 м, місцями більше. Замерзає річка, зазвичай, в кінці листопада – на початку грудня, в теплі зими пізніше. Розкривається через декілька днів після початку підйому рівня, найчастіше в третій декаді березня. За своїм режимом відноситься до рівнинних, переважно снігового живлення, яке складає 50-65% річкового стоку. Помітну роль у її живленні відіграють ґрунтові води та дощові води літньо-осіннього періоду. Річний хід рівнів води характеризується високою весняною повінню, слабо вираженими дощовими паводками і низькою літньо-осінньою та зимовою меженню. Основні гідрохімічні та екологічні показники якості води добрі, кисневий режим річки задовільний (Данильченко, 2014). У руслі Ворскли є зимувальні ями, де заборонена зимова рибалка, непогані умови для природного відтворення гідробіонтів, достатня кормова база – тобто тут водяне середовище вповні відповідає життєвим потребам стерляді та інших риб.

   Реалізувати перший етап природоохоронного проекту вдалося завдяки активній допомозі громадськості та працівників владних структур, зокрема Постійної комісії з питань земельних та водних ресурсів, використання надр, екології,  довкілля та лісового господарства Сумської обласної ради та Департаменту екології, паливно-енергетичного комплексу та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації. У жовтні 2014 року 10 тисяч життєстійкої молоді стерляді окремими партіями були випущені у Ворсклу на семи попередньо вибраних ділянках корінного русла – у межах Великописарівського, Тростянецького і Охтирського відділень Гетьманського НПП. Підрощену молодь стерляді придбали  у приватному риборозпліднику (м. Суми), вона добре витримала транспортування спеціалізованим термотранспортом «Жива риба». Зарибок такого розміру (довжина 10 см, вага 6 г) випускається в річку без дорощування, додаткова підгодівля не потрібна. Уже в перший тиждень окремі стерляді фіксувалися на відстані до 5 км від пунктів випуску.

   Слід зауважити, що партія з 10 тисяч мальків, можливо, є недостатньою для створення життєздатної самовідновної популяції стерляді в р. Ворскла. Простий розрахунок показує, що в середньому на 1 км русла припадає 82 мальки, а з врахуванням певної природної смертності молоді – ще менше. Як свідчить практика, нижня межа адаптації молоді стерляді при посадці її у водойми становить 50-60% від початкової чисельності. З досвіду реакліматизації стерляді в Україні відомо, що її випуск відбувається більшими партіями – одноразово до 30-40 тисяч мальків. Тому в найближчих планах Гетьманського НПП стоїть питання про повторний випуск такої ж, як і першого разу, кількості зарибку стерляді, що також важливо для формування різновікової структури популяції. Результативність здійснюваних заходів можна буде вповні оцінити через 5-6 років, коли у штучно отриманому стаді стерляді з’явиться потомство.

   Для успішної реакліматизації стерляді у річці Ворскла необхідні повна заборона її вилову, постійний контроль за станом популяції. Він включає збір будь-якої інформації про зустрічі стерляді, можливо, навіть, про випадки браконьєрства. У зв’язку з останнім через ЗМІ південних адміністративних районів Сумщини нами проводиться роз’яснювальна і пропагандистська робота стосовно заходів з відновлення цього виду (наприклад: Книш, 2014 та ін.). Зокрема, любителі незаконного лову попереджені, що розмір компенсації за незаконне здобування стерляді, занесеної до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища її перебування, становить 48 тисяч грн. Це значно більше, ніж за вилов інших «червонокнижних» мешканців ворсклянських водойм: мінога українська (Eudontomyzon mariae) – 74 грн., ялець звичайний (Leuciscus leuciscus), бистрянка руська (Alburnoides rossicus), карась золотий (Carassius carassius), минь річковий (Lota lota) – по 330 грн. за одну особину. Є велика надія, що активними сумісними зусиллями працівників служби охорони Гетьманського НПП, рибної інспекції та місцевої громадськості вдасться зберегти і примножити поголів’я пріоритетного виду – стерляді, а разом з цим підвищити цінність природного комплексу річки Ворскла. В решті-решт це сприяло б поліпшенню життєвого середовища жителів південних районів Сумщини, створенню умов для розвитку ощадливого любительсько-рекреаційного рибальства.

Книш М. П.

Гетьманський національний природний парк

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.