Пробудження природи

   Навесні природа пробуджується від зимового сну. Поступово сходить сніг, та земля недовго лишається чорною та голою. Тільки-но теплішає, звідусіль починає пробиватися молода яскраво-зелена трава, на деревах набухають бруньки та згодом перетворюються на маленькі листочки. На водоймах швидко тане лід. Крига гойдається на воді, доки зовсім не перетвориться на неї. Весняне небо зазвичай чисте, блакитне, і по ньому швидко пливуть сніжно-білі  хмаринки.

   А згодом починається справжня краса. Усюди розпускаються квіти – проліски, фіалки, кульбабки… Весняний сад – це чарівне місце! У дрібних ароматних квіточках стоять дерева, аж здається, що вони закутані в легкий пахучий туман. Звідусіль лунає спів та щебет птахів, які повернулися з далеких країв і тепер, здається, розповідають одне одному про свої пригоди. Весна - це чарівна пора, все навколо наповнюється кольорами, звуками, запахами, і відразу стає весело на душі.

   Саме про цю прекрасну пору року розповідала провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП  Ірина Зуза на своїх зустрічах з учнями Охтирських загальноосвітніх шкіл: № 3 – 1-в кл. (кл. кер. Погоріла Наталія Миколаївна), № 1 – 2-в клас (кл. кер. Борисенко Любов Григорівна)  та вихованцями Хухрянського ДНЗ «Росинка» - гр. «Бджілка» (вих. Баранник Віра Петрівна), які відбувалися з 26 березня по 2 квітня 2015 року.

   Діти згадували, що змінюється в їхньому житті з приходом весни,а також які зміни відбуваються в природі. З теплих країв до нас повертаються птахи. Навесні відбувається багато змін і у житті тварин. Прокидаються звірі, які всю зиму спали. Вони виходять із своїх сховищ дуже худими і починають розшукувати корм. Деякі звірі линяють, свою теплу шубку вони змінюють на легку літню. Також, щоб бути  менш помітними, після танення зимового снігу, у деяких тварин змінюється забарвлення хутра. У більшості звірів навесні народжуються дитинчата, дорослі тварини піклуються про своє потомство: годують, захищають їх від ворогів.

   Навесні тваринний світ прокидається раніше, ніж рослини. Дерева ще голі, немає ні трави, ні квітів, а де-не-де уже можна зустріти перших комах. Саме у вигляді яскравої комахи сонечка діти, в кінці зайняття, виготовили закладини для своїх підручників.

Пробудження природи 6

Пробудження природи 1Пробудження природи 3