Екологічний марафон

   Екологічний марафон 4Наша блакитна планета нині  вже не здається нам величезною і нескінченною, швидше тендітною і беззахисною. Сьогодні її здоров'я, її життя в небезпеці. Вона потребує швидкої екологічної допомоги. Зараз вченими-екологами проводиться "лікарський" огляд нашої планети. Який же діагноз? Виліковна хвороба, чи наша планета повільно гине?- Багато серйозних фахівці вказують на гігантські "гнійники" на тілі Землі - звалища. Вони викликають біль і огиду. "Шрами" на тілі Землі - асфальтові дороги. Бетон продовжує поглинати землі. У небезпеці і "легені" планети - ліси. "Полисіння" планети сьогодні чітко видно з космосу. Виникає загроза втратити "легені" Землі. Затуманилися "очі" Землі - озера, річки, моря і океани.

  В останні роки слово "екологія" звучить все частіше, все тривожніше. Якщо раніше ми не дуже  вникали в зміст цього поняття, то сьогодні здригаємося від тих жахливих фактів злочинного цькування і вбивства природи, а це означає і себе. Ця інформація обрушується на нас щодня, щогодини, щохвилини. Повітря, яким ми дихаємо, вода, яку п'ємо, продукти, якими харчуємося, ніяк не відповідають тому, що виключає хвороби, піднімає настрій, народжує впевненість у завтрашньому дні. На жаль, ситуація в Україні настільки тривожна, що хочеться закричати: "Схаменіться, люди, чутки про глобальну екологічну катастрофу зовсім не перебільшені!"

   15 квітня 2015 року  у Охтирській центральній міській бібліотеці для дітей відбувся Екологічний марафон для учнів 7 класу Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. ім. Остапа Вишні №4 (кл.кер. Дубович І.М.), який провела провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП Суслова О.В. Учні мали змогу переглянути  виставку книжок і періодики «Подорож екологічною країною». А після перегляду презентації «Екологія Землі» і обговорення сформовані команди «Екос» і «Патріот» працювали над цікавими і пізнавальними завданнями: екологічними ребусами, конкурсами «Чому нас стало мало?», «Скільки нас?», головоломками, криптограмами.

   Юні ерудити дали відповідь на запитання: Як же зупинити екологічну кризу? Як привести у відповідність задоволення потреб людства з умовами збереження довкілля? Необхідно озброюватися екологічними знаннями, формувати екологічний світогляд, знайти сили, знайти кошти, знайти розум, щоб порозумітися з природою.