Первоцвіти – безцінний дар природи!

   З приходом теплих весняних днів у наших лісах з'являються тендітні первістки оновленої землі - первоцвіти. Вони є безцінним даром природи, першою усмішкою весни, прикрасою лісів. Як символи весни і емблеми оновлення природи, вони покривають лісові галявини, заквітчають землю ніжними барвами і, замилувавшись вкотре цим дивом природи, хочеться жити і творити добро для ближнього.

   Прикро, що людська натура дуже жорстока по відношенню до живого і водночас помираючого від її руки. Споконвіків людина, прагнула одомашнити, приручити все живе, забуваючи, що дике має свій стійкий характер і прагне тільки одного, не зламного - спокою і волі. Люди майже не змогли перенести весняні первоцвіти до себе на клумбу. Хоробрі квіти або помирали одразу в неволі, або наступного року з них виростало тільки листя без квітів. Шкода, але люди так і не зрозуміли, що найкращою клумбою і вазоном для цих квіточок є гори, ліси і вологі горбочки, де панує вільний подих їхньої нені-природи.

   Саме проблему знищення первоцвітів та необхідність їх збереження розкрила провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП Ірина Зуза на своїй зустрічі з учнями Охтирської ЗОШ № 3, 1-в кл. (кл. кер. Погоріла Наталія Миколаївна), що відбулася 28 квітня 2015 року. Діти розгадували загадки про первоцвіти, дізналися, чому ці квіти з’являються так рано навесні, та які види первоцвітів занесені до Червоної Книги України, вивчили правила поводження в лісі і зрозуміли, що квітами потрібно милуватися, а не знищувати їх. Першокласники власноруч створили поляну з підсніжниками, яка залишилася у їхній класній кімнаті і тепер буде щодня радувати школярів.

   Шкода, що в наш час все частіше можна побачити доволі неприємну картину, як на торгівельних майданчиках чи базарах стоять дорослі й малі, тримаючи в руках весняні квіти. Продають пучечки від декількох гривень. Доволі смішна ціна за життя рослинок, яких вже ніколи не буде, вони зів’януть і помруть на столі в розкішній вазі. Лише кілька днів вони милуватимуть око в неволі. Квіточки покривляться, голівки висохнуть, зостанеться тільки нитка, якою були перев’язані квіти. За що їх було так жорстоко страчено?.. Мабуть, за їхню чарівність та відверту красу.

   Первоцвіти – це не ті рослини, які даровані людині для життя, вони не служать їжею, одягом, будівельним матеріалом. Тому й ставлення до них повинно бути особливим, відмінним від того, як ми беремо в природи хлібні злаки, садові фрукти, деревину й т.д. Залишіть дику природу жити за своїми правилами, не перешкоджайте її нормальному розвитку! Пам’ятаймо, що зірвані квіти не принесуть насолоди, хіба що смуток, бо в’януть. Мертві первоцвіти не можуть служити символом радості і прикрашати свято. Таку роль вони можуть відіграти лише будучи живими у природному середовищі!

Первоцвіти  безцінний дар природи 4

Первоцвіти  безцінний дар природи 1Первоцвіти  безцінний дар природи 2