Науково-практична конференція «Актуальні проблеми дослідження довкілля»

   Науково-практична конференція 920-22 травня 2015 року відбулася VI Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми дослідження довкілля», яка проходила на базі природничо-географічного факультету Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка і Гетьманського національного природного парку. Ця наукова подія була присвячена 150-річчю з дня народження нашого земляка, видатного географа, лісознавця, академіка Г.М. Висоцького.

   Організаторами конференції виступили СумДПУ ім. А.С. Макаренка, Управління екології та природних ресурсів департаменту екології, паливно-енергетичного комплексу та природних ресурсів Сумської облдержадміністрації, Гетьманський НПП, Могилівський державний університет імені А.О. Кулешова (Республіка Білорусь) і Поморська академія в Слупську (Польща).

   Участь у роботі наукового зібрання взяли фахівці з багатьох регіонів України і близького зарубіжжя. Загалом організатори отримали 107 статей, які були опубліковані до відкриття конференції у двотомному виданні матеріалів конференції:  Актуальні проблеми дослідження довкілля: Збірник наукових праць (за матеріалами 6 Міжнародної наукової конференції, присвяченої 150-річчю з дня народження академіка Г.М. Висоцького, 20-23 травня 2015 р., м. Суми). – Том 1, Том 2. – Суми: СумДПУ імені А.С. Макаренка, 2015.

   Під час відкриття конференції з вітальним словом виступили проректор з наукової роботи СумДПУ ім. А.С. Макаренка, доктор педагогічних наук, професор А.А. Сбруєва і декан природничо-географічного факультету, кандидат хімічних наук, доцент Г.Я. Касьяненко. На пленарному засіданні були представлені наукові доповіді, присвячені життєвому шляху і науковому доробку Г.М. Висоцького (А.О. Корнус, Б.М. Нешатаєв), радіаційному забрудненню території Чернігівської області та його медико-географічним наслідкам (М.О. Барановський, О.В. Барановська), а також особливостям формування прісноводної іхтіофауни у пізньому кайнозої півдня Східної Європи (О.М. Ковальчук).

   Виступи очних учасників відбувалися за чотирма секціями: «Біорізноманіття рослин і грибів», «Біорізноманіття тварин та екологічна безпека», «Геоекологічні та суспільно-географічні аспекти дослідження довкілля» і «Моніторингові дослідження довкілля». Всього було представлено 30 усних і 2 стендових доповіді, у тому числі три безпосередньо стосувалися території Гетьманського НПП:

  Гоженко К.В. Перспективи та передумови дослідження біорізноманіття в умовах Гетьманського національного природного парку;

  Книш М.П., Скляр О.Ю. Спостереження «червонокнижних» видів хребетних тварин у зоні діяльності Гетьманського НПП у 2010-2015 рр;

Латишева О.О., Литвиненко Ю.І. Облігатнопаразитичні міксоміцети гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Хухрянський» (Україна).

   Для учасників конференції було організовано екскурсію по м. Суми, а наступного дня, 21 травня, відбулася екскурсія до Гетьманського НПП. Учасники конференції побували у двох відділеннях Парку – Тростянецькому та Охтирському. Тут їх привітали працівники Парку на чолі з заступником директора Олександром Яковенко. Мандруючи по високому правобережжю річки Ворскла (урочище «Кукуєве городище», що біля села Зарічне) біологи та географи мали змогу оглянути широку панораму заплави та надзаплавних терас, познайомилися з типовими ландшафтами,  цікавим історичним минулим цієї території. Про це цікаво розповідав начальник відділу екологічної освіти та рекреації Парку Олександр Бала. Короткий переїзд до лісового урочища «Литовський бір», екскурсія по добре обладнаній екологічній стежці, яку провів заступник директора з наукової роботи Микола Книш. Науковець ознайомив присутніх із особливостями роботи і тематикою наукових досліджень у Парку, флорою і фауною регіону.