Загадкові істоти нашої планети

   Загадкові істоти  нашої планети 2Комахи – чи не найбільш загадкові істоти на нашій планеті. Їх мільярди на планеті, вони бувають гарними, заворожуючими, надокучливими, кусючими… Але що ж цікавого дізналися про комах учні 3-б класу Охтирської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 (кл. кер. Паламарчук В.В.) , 3-а класу Охтирської гімназії (кл. кер. О.С.Колодяжна), 1-в класу ЗОШ № 3(кл. кер. Погоріла Наталія Миколаївна), 2-в класу ЗОШ №1 (кл. кер. Борисенко Любов Григорівна), 2-а класу Охтирської ЗОШ №1 (кл. кер. Мирошніченко Ольга Миколаївна) та вихованки Охтирського професійного училища соціальної реабілітації (ПУСР) з 15 по 22 травня на екологічних зайняттях провідних фахівців з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Оксани Суслової та Ірини Зузи, присвячених Міжнародному дню біологічного різноманіття?

   Те, що найбільш витривалі - це, звісно, комарі. Вони не лише прекрасно себе почувають в умовах теплого клімату, але й на холодних північних територіях Канади, Сибіру і навіть на Південному полюсі! Цікаво, що комахи чують за допомогою тисячі волосків на тілі, приміром, самець комара має на своїх вусиках кілька тисяч таких волосків, які вібрують і передають сигнал в центральну нервову систему. Те, що у  бджіл та мух немає спеціальних органів для гудіння. Ці звуки видають їхні крила на високій швидкості. Те, що  комахи сприймають більш широкий діапазон світла, аніж люди. Деякі комахи можуть навіть бачити промені ультрафіолету, а чимало жуків – навіть інфрачервоні! Цікаво, але вони не можуть фокусувати свої очі і можуть чітко розгледіти об’єкт лише з відстані у кілька сантиметрів. Лінза ока у комах має вигляд опуклого шестигранника (т. зв. фасетки). У таких комах як бабка око може складатися з величезної кількості фасеток, приблизно з 30 000. Причому кожна фасетка відображає лише певну частину об’єкта. Саме тому комахи не сприймають об’єкти як люди – цілком. Картинку дійсності комахи бачать, наче мозаїку. Комахи не мають повік, тому їхні очі завжди відкриті. Те, що не всі комахи  відкриті науковцями.  Щороку вчені віднаходять у куточках нашої планети близько 10 тисяч видів нових видів комах. На їхню думку, науці ще не відомо близько мільйона цих істот.

   А учень Охтирської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 Єгор Безрядін підготував  виступ про вимерлих комах та розповів, чому зараз на планеті не зустрічаються комахи-гіганти. У своєму класі учні зробили паперовий метеликовий рай, який буде постійно нагадувати про заняття, а вихованки ПУСР розфарбували різнобарвних комашок із гіпсу, які принесла на заняття керівник гуртка «Писанкарство»  ОМЦПО-МАН  Шведенко Я.С.

Загадкові істоти  нашої планети 4

Загадкові істоти  нашої планети 1Загадкові істоти  нашої планети 3