Хто такі журавлі?

   Хто такі журавлі 1День цього величного птаха відзначається в 2-гу неділлю вересня . Цей  день  є всесвітнім, тому що журавля вшановують  в багатьох народах. Усім нам відомо, що в Єгипті почитали сонце. Так от, журавель там був символом цього небесного світила.

   Римляни вважали журавля наділеним кращими якостями людини; і якщо там кого називали журавлем, то мали на увазі людину добру, розсудливу, доброзичливу і чуйну. Кавказці вірили, що після смерті найхоробріші воїни перевтілюються в журавлів.У китайців вважалося, що птах журавель - посланник богів і посередник між світами, який може на землі приймати вигляд  людини, яка чогось потребує, і випробовувати інших на доброту серця. Журавель там також був символом чистого кохання. Японія - країна, з якої до нас прийшли паперові журавлики. Маленька дівчинка вірила, що коли вона зробить їх 1000, то зцілиться від променевої хвороби після трагедії в Хіросімі. У цій країні журавель асоціюється з довголіттям, здоров'ям, щастям. Про шанування журавлів в казках часто зустрічається цей персонаж («Лисиця і журавель», «Журавель і чапля» та ін.), І в серйозній літературі, а скільки повір'їв існує, пов'язаних з цим  добрим птахом («Якщо біля будинку оселився журавель - бути там щастя і достатку», «Убити журавля - тяжкий гріх» та ін.).

  Хто такі журавлі 2 Саме про граціозного,  магічного птаха говорила провідний фахівець з екологічної освіти ГНПП Суслова Оксана з 14 по 25 вересня 2015 року на екологічних заняттях у загальноосвітніх школах міста (ЗОШ №5 (кл.кер4-б кл Паламарчук В.В., кл.кер. 2-а кл . Семененко А.В., кл.кер 1-а кл. Одольська С.П.), ЗОШ №6 (кл.кер. 3 кл. Гейко О.О.), ЗОШ №4 (вчитель групи продовженого дня Жовба Л.П.), ОМЦПО-МАН (керівник гуртка Шведенко Я.С. ) Адже сірий журавель є символом ГНПП. Учні дізналися багато нового. Як живе птах, як народжується, чим харчується, скільки видів існує у світі, чим вони відрізняються один від одного  і т.д. На згадку про цей день діти виготовили паперових журавликів і  понесли додому порадувати своїх батьків.

На жаль чисельність журавлів з кожним роком стає все меншою. І в цьому велику роль відіграє людина (браконьєрство, пожежі, захоплення , привласнення лугових територій- місць гніздування птаха ). Ми сподіваємось, що наші зусилля допоможуть повернути цього величного птаха на Землю!

Хто такі журавлі 3Хто такі журавлі 4Хто такі журавлі 5