Хухрянські школярі завітали до Литовського бору

   Хухрянські школярі завітали до Литовського бору07 жовтня 2015 року працівники Гетьманського НПП зустрічали на території парку вихованців гуртка екологічного напрямку «Шанс» еколого-натуралістичного відділу Отирського районного центру дитячої та юнацької творчості при Хухрянській ЗОШ (керівник Колонтаєвська Надія Михайлівна), їх не злякали перші холодні дні і школярі вирішили краще ознайомитися з одним із наймальовничіших місць Гетьманського НПП.

   Екскурсія, яку провела провідний фахівець з екологічної освіти парку Ірина Зуза, розпочалася з розповіді про історію створення, виникнення назви і розвиток Гетьманського НПП та проходила маршрутом еколого-пізнавальної стежки «Литовський бір» де тісно переплелися природа та історія де повітря настояне на пахощах дерев і трав, якого мабуть, більше ніде немає і сосни ніби з дивовижної казки висотою не менше 40 метрів.

   Школярів дуже зацікавило те, яких тварин можна зустріти на даній території. Вони побачили багато шпаківень, совник та годівницю для тварин, які були встановлення робітниками парку для поліпшення життя тварин та птахів в природних умовах та збільшення їх популяцій на території Гетьманського НПП. Екскурсанти дізналися багато історичних фактів про Литовський бір, та головну окрасу парку р. Ворскла, яка пам’ятає на своїх берегах поселення древніх аріїв, скіфів та слов’ян. Залишки стародавніх поселень часто зустрічаються в межах нашого краю, бо тут колись проходив бойовий кордон з кочовим печенізьким станом. За Ворсклу навіть печеніги боялися ходити хоч і знали, що у Поворсклянському краї справжній рай: високі сосни і розложисті дуби оточують береги, відбиваючи у воді свої розкішні крони, плакучі верби, схиливши свої віти до прохолодних струменів, купають у них свої коси. В заводях - буйне цвітіння водяних лілій. В прибережних очеретах чутно спів водяних птахів. І над всім цим - ласкаве сонце, смолисті аромати сосняків, пряність квітучих лугових трав...

   В кінці екологічної стежки на дітей чекав, заварений працівниками парку, гарячий трав’яний чай із самовару, який зігрів їх після насиченої екскурсії по осінньому лісу.