«У осінній ліс піду, всі грибочки там знайду»

   Гриби - одні з найдавніших мешканців нашої планети. Вони з’явились на Землі задовго до появи людей. Світ грибів цікавий та різноманітний. На сьогодні їх існує близько ста тисяч видів. Роль грибів у природі й у господарстві людини важко переоцінити. Вони освоїли всі можливі середовища життя: ґрунт, водойми. Багато грибів оселяється на поверхні або всередині інших живих істот. Є види грибів, здатні існувати там, де більшість живих організмів жити не можуть, наприклад у тих місцях, де немає кисню. В цих організмах є ознаки як рослин, так і тварин.

   Гриби  відіграють важливу роль в екології всієї біосфери, розкладаючи всілякі органічні матеріали і сприяючи утворенню родючих ґрунтів,  у перетравленні рослинної їжі, очищають ліс. Нитки грибниць обплітають коріння дерев і допомагають деревам всмоктувати з ґрунту воду і солі, натомість отримуючи поживні речовини. Гриби потрібні лісовим тваринам, тому що вони ними харчуються.

   Багато видів грибів активно використовуються людиною в харчових, господарських і медичних цілях. З іншого боку, гриби можуть наносити і значної шкоди в сільськогосподарських посадках , деревних насадженнях і в лісах, де ведеться господарська діяльність. Паразитичні гриби можуть бути збудниками грибкових захворювань тварин і людини.  цвілеві і шапкові гриби мають токсичні властивості і тим самим становлять небезпеку отруєння при їхньому вживанні в їжу.

   Про цікаві факти з життя грибів дізналися з 30 жовтня по 6 листопада на екологічних уроках «У осінній ліс піду, всі грибочки там знайду»  учні загальноосвітніх шкіл Охтирщини (ЗОШ №5 (2-а кл. (кер. Семененко А.В.), 1–а кл (кер. Одольська С.П.), 1-б кл (кер. Нічволодіна Н.М), 4-б кл(кер. Паламарчук В.В.), ЗОШ №4 група продовженого дня (вч. Жовба Л.П.), ЗОШ №6  (кер. Гусарова А.В., бібліотекар Заброда О.В.), вихованці ОМЦПО-МАН (кер. Шведенко Я.С.), які проводила провідний фахівець з екологічної освіти Оксана Суслова. Виходили з заняття кожен зі своїм власноруч зробленим грибом та вивченими правилами «Для грибників».

   Краще з раннього дитинства знати все про гриби, щоб обійти небезпеку стороною,  щоб не зробити помилок і врятувати життя собі і своїй родині!У осінній ліс піду всі грибочки там знайду 7У осінній ліс піду всі грибочки там знайду 8У осінній ліс піду всі грибочки там знайду 5У осінній ліс піду всі грибочки там знайду 6У осінній ліс піду всі грибочки там знайду 3У осінній ліс піду всі грибочки там знайду 4

У осінній ліс піду всі грибочки там знайду 1У осінній ліс піду всі грибочки там знайду 2