Пластик

   У наші дні щорічно виробляється і викидається мільйони пляшок. Невелике місто кожного місяця викидає близько 20 тонн пластикових пляшок.  З кожним роком пластикові  відходи ростуть. Вони забруднюють навколишнє середовище.  Скупчення пластикових пляшок вже утворюють на планеті справжні плаваючі материки в океанах.  Пластиковий «смітник» в Тихому океані (за даними ООН) став  причиною  загибелі 1 млн. морських птахів, 100 тис. тварин на рік. Глобальні екологічні проблеми, пов'язані з пластиковими пляшками, так як пластик являється довгожителем. За даними вчених папір розкладається в землі протягом 1 місяця, бананова шкірка - 6 місяців, шерсть - 1 рік, дерев'яні стовпи - 4 роки, паперові чашки - 5 років, фарбоване дерево - 13 років, консервна банка - 100 років, а пластикова пляшка - від 500 років до 1000 років.

   Ці актуальні питання з 16  по 27  листопада 2015 року розкрила провідний фахівець з екологічної освіти Оксана Суслова на екологічних заняттях у загальноосвітніх школах м. Охтирки (ЗОШ №6 (5 кл.(кл.кер. Субота В.Г.), 6 кл. (кл.кер. Путій І.А.), ОМЦПО-МАН (кер.гуртка «Мистецтво нашого народу» Шведенко Я.С.), ЗОШ №5 (8-б кл (кл.кер. Бондар Є.С.), 4-б кл. (кл. кер. Паламарчук В.В.), 1- б кл (кл. кер. Одольська С.П.), ЗОШ №4 (група продовженого дня ( вч. Жовба Л.П.)). Учні мали змогу  вивчити історію виникнення та застосування пластикових пляшок; оцінити екологічні проблеми, пов'язані з використанням пластикових пляшок; розробити способи боротьби з пластиковими відходами; знайти корисне застосування даного предмету; дослідити значення пластикової пляшки в житті людини.

   Всі ми чули про шкоду пластика для навколишнього середовища, але мало хто знає конкретні приклади його шкідливого впливу.

20 незаперечних фактів про пластик:

  1. 1.Щоденне вживання напоїв з пластикових пляшок сприяє збільшенню в організмі людини хімічної речовини бісфенолу-А. Бісфенол-А - хімічна речовина, представлене зазвичай у вигляді гранул білого кольору. Ця речовина використовується протягом 50 років в якості затверджувача у виготовленні пластмаси. 

2. З дня винаходу першої пластикової пляшки  жоден шматок пластмаси не встиг ще розпастися.

3. У 1976 році середній американець випив близько 3,8 літрів бутильованої води. У 2006 році ця цифра склала 106 літрів.

4. Приблизно 40% від загального обсягу відходів з пластмаси в середній американській сім'ї складають пластикові пляшки.

5. 90%  вартості  на воду в пляшках становить вартість самої пластмаси. Вода обходиться тільки в 10% від цієї суми.

6. Середній американець купує 167 пляшок води на рік.

7. Необхідно 90000000 літрів нафти для виготовлення мільярда пластикових пляшок.

8. З 25 перероблених пластикових пляшок можна зробити один флісовий піджак.

9. Європейці не особливо цікавляться переробкою пластмаси. В даний час в Європі переробляється тільки 2,5% пластикових пляшок.

10. Це сумно, але залишається фактом. Щорічно світова рибна промисловість викидає в океан неймовірну кількість сміття з пластику. Щорічно в море потрапляють до 150000 тонн пластику, включаючи упаковки, мережі та буї.

11. Це сміття викликає загибель багатьох морських тварин, які помилково приймають його за їжу. Загальне число загиблих тварин вже налічує близько мільйона особин.

12. Щорічно виробляється більше 13 млрд. пластикових пакетів, що складає 300 штук на одного дорослого.

13. За останні роки бізнес з переробки пластику в США отримав неймовірне поширення. Кількість підприємств потроїлася і на даний момент становить 1600.

14. Незважаючи на це число переробленого пластику залишається все тим же - 27%, це викликано всезростаючим рівнем виробництва пластмас.

15. Утилізація однієї пластикової пляшки вивільняє енергію, достатню для того, щоб запалити 60 Вт лампочку і протримати її палаючої протягом 6 год.

16. Переробка пластмаси дозволяє зберегти до 2/3 необхідної енергії для виробництва пластика з сировини.

17. 4 з 5 сумок в США зроблені з пластику.

18. Згідно з опитуваннями, 90% споживачів пластикових пакетів використовують їх повторно.

19. Розлив по пляшках і доставка води - найменш енергоефективний спосіб подачі води. На жаль, він залишається найпопулярнішим.

20. Безліч країн заборонили або обмежили використання пластикових пакетів. Серед них Австралія, Китай, Австрія, Бангладеш, Ірландія і ще кілька країн Євросоюзу.

   ПЛАСТИК – найбільший і найгірший винахід людства. Пластик не можна спалювати, тому він виділяє отруйні речовини, небезпечні для людини і навколишнього середовища. Матеріал, з якого зроблені пластикові пляшки, досить міцний: він не розчиняється ні в кислотах, ні в лугах.

пластик 001пластик 004Пластик 005Пластик 008Пластик 002Пластик 003