Як тварини готуються до зими

   Взимку ліс немов засипає. Дерева сплять зимовим сном, багато птахів відлетіло в теплі краї , заснули також і комахи. Стає дуже холодно, тваринам важко знайти собі їжу. Щоб пережити цей складний період, вони готуються до зими  заздалегідь.

   Переживання тваринами зимового періоду, забезпечується різними пристосувальними реакціями організму. Більшість безхребетних тварин зимує в певних фазах життєвого циклу, пристосованих до зимових умов. Багато тварин впадає в зимову сплячку, деякі ссавці - в зимовий сон. Багато які тварини на зимовий період мігрують в інші райони, з достатньою кількістю їжі й сприятливішими кліматичними умовами. Зимівлі багатьох тварин сприяє линяння, в результаті якого з'являються теплий волосяний покрив тіла та захисне забарвлення. Велике значення для зимівлі тварин має також здатність їх переходити на іншу, більш доступну, їжу або запасати корми на зиму (бджоли, мишовидні гризуни, білки та ін.). Багато тварин добре переживають зиму завдяки нагромадженню в їхньому організмі восени товстого підшкірного шару жиру; ряд тварин зимує у сховищах або збираючись великим групами, що зменшує втрату тепла.

   Саме про підготовку тварин до зимового періоду і розповідала провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП Ірина Зуза на екологічних годинах проведених з 26 листопада по 1 грудня 2015 року, у Хухрянському ДНЗ «Росинка» (гр. «Бджілка», вих. Баранник Віра Петрівна), Охтирській ЗОШ №1 ( 1-в кл., кл. кер. Требухова Ольга Михайлівна, 2-а кл., кл. кер. Воронько Тетяна Олександрівна). Діти дізналися, як змінюється життя різних тварин з приходом зими та те, що усіх звірів можна об’єднати в чотири групи:

  • • тварини, які взимку сплять, у їхньому організмі настає гальмування життєвих процесів - кволий стан, вони можуть прокидатися;
  • • тварини, які впадають у справжню зимову сплячку, у них знижується температура тіла, уповільнюється робота серця;
  • • тварини, які роблять собі на зиму запаси;
  • • тварини, які ведуть активний спосіб життя.

Важко жити звірам узимку, особливо якщо зима дуже морозна й сніжна. У цей час їм, як ніколи, потрібна допомога людини. Люди роблять для тварин спеціальні годівниці. Для оленів і козуль кладуть віники з гілок липи, берези, верби та сіно. Диких кабанів, зайців, куріпок частують качанами кукурудзи, снопиками необмолоченого вівса та проса. Для лосів, оленів, козуль влаштовують солонці. Кладуть грудки солі, яку тварини злизують.

  В кінці зайняття діти виготовили тваринок з соснових шишок та пластиліну, які залишилися їм на згадку про зустріч.

Як тварини готуються до зими 4

Як тварини готуються до зими 1Як тварини готуються до зими 3