Подаруймо ялинці життя!

   Подаруймо ялинці життя 4Наближається Новорічне свято – одне з небагатьох, яке відзначають усі, незалежно від віку та соціального становища.

   З давніх-давен люди прагнули, щоб на новорічні свята будинок чи квартира були прибрані та прикрашені. Більшість з нас намагається причепурити свої оселі зеленими красунями – новорічними ялинками. Ця традиція серед нашого народу живе уже декілька століть. Протягом цього, досить таки значного, проміжку часу  люди різними способами добували в свої домівки новорічні ялинки. Можна тільки уявити собі, скільки в цей період знищується дерев, які через тиждень викидаються на смітник. А щоб виросла ялинка заввишки 3 м потрібно 10-15 років! Люди не усвідомлюють, що вічнозелені сосни, ялини безперервно поглинають вуглекислий газ, затримують пил, різноманітні токсичні, канцерогенні та радіоактивні речовини, виробляють кисень та очищують повітря. А питання забрудненого повітря на сьогодні є одним з найактуальніших. 

   Саме ця проблема була висвітлена на екологічних годинах, що проводила  провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП Ірина Зуза  з 15 по 17 грудня 2015 року у Охтирській ЗОШ № 3 (2-в кл., кл. кер. Погоріла Наталія Миколаївна) та Охтирській ЗОШ № 1 (3-в кл., кл. кер. Борисенко Любов Григорівна, 3-а кл., кл. кер. Мирошніченко Ольга Миколаївна). Діти дізналися, яку користь нам приносять хвойні дерева, яку роль відіграють в нашому житті, яких розмірів можуть досягати та як часто на них оновлюється хвоя. Також діти дізналися які види хвойних рослин занесені до Червоної книги України та чим можна замінити живу ялинку на новорічні свята. Учні зрозуміли, що дійсно ялинки корисні людям, і чим довше вони живуть, тим більше користі здатні принести. Тому потрібно популяризувати використання замінників вирубаних ялинок, адже на новорічне свято можна запропонувати й інший варіант. Для створення новорічного настрою та неповторного новорічного колориту, можна використати зимові букети із гілок хвойних дерев або штучні ялинки. Тоді ваша ялинка залишиться жити в лісі і приноситиме користь та радість нащадкам.

   В кінці зайняття учні створили дуже гарні новорічні плакати.

  Народна мудрість говорить: «На молодий ліс не піднімай руку, він буде служити і сину, і внуку». Адже всім відомо, що ліси – це природна фабрика кисню, без якого не може жити ні людина, ні тварина, ні рослина. Хочеться, щоб кожен громадянин, перш ніж брати до рук пилку чи сокиру і йти до лісу в передноворічні дні, задумався над цими словами. 

Подаруймо ялинці життя 3Подаруймо ялинці життя 1Подаруймо ялинці життя 2