Бережіть смарагдове майбутнє

   Бережіть смарагдове майбутнє 2Довгоочікувана весна принесла пробудження природи від зимового сну і відродження нового життєвого циклу. Для когось із березнем  настала романтична пора кохання, сплеску  емоцій і почуттів. А для працівників Гетьманського національного природного  парку, як і для всіх лісівників України, розпочалася напружена робота по виконанню комплексу весняних робіт по відродженню лісових. Разом із провідним фахівцем з екологічної освіти ГНПП Оксаною Сусловою та майстром Охтирського відділення природо-заповідного фонду Олександром Квартою ми побували на дільниці Охтирського лісництва, де бригади «гетьманців» разом із лісокультурниками ДП «Охтирський держлісгосп» висаджували сіянці сосни звичайної.  Така співпраця стала доброю традицією з дня створення  Гетьманського національного природного  парку. Минулого року таким чином на територіях Охтирського «Агролісгоспу» та Литовського лісництва ДП «Тростянецьке лісове господарство» було заліснено 17 га.  Чи приживуться ці ніжні смарагдові однорічки, ледь помітні у рядочках, які бережливо висаджують природоохоронці? Планують висадити таких саджанців  на території площею 12 га. Зокрема,  Охтирському Агролісгоспу допоможуть  висадити мінералізовані смуги вздовж доріг. З огляду на сусідню  плантацію, закладену минулого року на 3 га, прогноз оптимістичний. Молодий лісок спинається на ноги. Якщо люди його не знищать, то років через 80 тут шумітиме повноцінний стиглий  сосновий бір.  Звичайно, лісівники стараються насаджувати більше, ніж вирубують.  Бо якби було інакше, все давно перетворилося б у пустку.  Тож цикл відновлення лісів триває безперервно. Лісопосадковий матеріал вирощується у лісництвах ДП «Охтирський держлісгосп».  Процес надзвичайно тривалий.  Насінина береться із шишки, вирощується сіянець, висаджується  саджанець,  підростає молодняк… Надзвичайно радує факт, що працівники Гетьманського парку дуже тісно співпрацюють з громадами, школярами міста та району, долучаючи людей до толок і природоохоронних акцій.

   Паралельно з  цими роботами триває окультурення рекреаційних територій. У цих зонах,  в районі Климентового та  від моста до Пристані за Молодіжним пляжем,  встановлено чотири  нові альтанки , столи  і лави. Тут екологічними стежинами здійснюються екскурсії, зупиняються туристи – байдарочники.   «Наше головне завдання, - говорить Оксана Суслова, - через залучення дітей у акціях «Збережімо первоцвіт», « Збережемо нашу планету чистою і охайною» донести їхніми словами і діями всім дорослим, що природу треба берегти, зберегти, підтримати  і відтворити для нащадків. Як приклад, учні Охтирської гімназії вже сьогодні пропонують свою допомогу по прибиранню території урочища «Ківшар». Чудесами природи треба навчитися милуватися, а не вбивати  на корені нове життя. На жаль, фактів лісового вандалізму не меншає.  У кущах, поряд із ділянками, де закладається молодий ліс, німим докором бовваніють купи непотребу, вивезеного з приватного сектору  і викинутого у лісі. Чого тут тільки не побачиш. Автомобільні шини, пляшки, пластик, ганчірки, бите скло, навіть, як насмішка над природою, чиїсь  білі весільні черевички - «прощавай любов?»…  Оксана Суслова говорить, що під час акцій по розчищенню лісів від сміття перед дітьми та їхніми батьками, які прибирають продукти життєдіяльності співгромадян,  буває дуже соромно. Одне тішить, що той, хто таким чином дбає про природу, сам ніколи в житті не насмітить.

   Коли ж люди, врешті - решт зрозуміють, що Природа – наш спільний дім, наше життєдайне повітря, наше майбутнє і майбутнє Планети в цілому.

Яна Андропова

Бережіть смарагдове майбутнє 4

Бережіть смарагдове майбутнє 1Бережіть смарагдове майбутнє 3