День птахів

   Птахи існують на планеті понад 150 мільйонів років, немає на землі такого куточка, де б їх не було. Природно при цьому, що їх зовнішній вигляд досить різноманітний і способи життя різняться. Міжнародний день птахів відзначається щороку в усьому світі. З'явився він у кінці ХІХ століття в Америці. Буквально за кілька років він став дуже швидко поширюватися по різних країнах. Це свято вважається найпершим, що з'явилися в так званому «екологічному календарі». Відзначати в Європі його почали вже в 1906 році, підписавши Міжнародну конвенцію про охорону птахів, але стали масово відзначати Міжнародний день птахів у форматі інтернаціонального екологічного свята лише з 1994 року. Мета Міжнародного дня птахів – збереження видового різноманіття та чисельності диких птахів, залучення уваги громадськості до охорони птахів, проведення різних екологічних заходів і акцій. Повернення птахів святкувалося, також, як прихід весни. За звичаєм цього дня пекли “жайворонки” з тіста і співали особливі святкові пісні,а також розвішували  “пташині будиночки”.

   Саме з цієї нагоди 1 квітня в Охтирському краєзнавчому музеї відбулося свято Птахів, яке організувала і провела провідний фахівець з екологічної освіти Суслова О.В. На святі були присутні  учні  та вчитель біології  Гейко С.С. Охтирської гімназії, вихованці та керівники еколого-натуралістичного та декоративно – ужиткового напрямків (Лисенко В.В., Лиска О.Г., Михайлова Т.В., Шведенко Я.С.) Охтирського МЦПО-МАН. Вони прийшли на свято не з пустими руками, а з  будиночками для птахів, виготовленими учнем 7-а кл. Охтирської гімназії Роскошним Владиславом, керівниками еколого-натуралістичного та декоративно – ужиткового напрямків (Лисенко В.В., Лискою О.Г., Михайловою Т.В., Шведенко Я.С.) Охтирського МЦПО-МАН. Олена Володимирівна Бойко, головний зберігач фондів КЗ «Охтирського міського краєзнавчого музею», ознайомила присутніх  з експозиціями краєзнавчого музею. У дітей була можливість познайомитися з птахами нашого краю, переглянути фільм про пернатих. Закінчилася зустріч виступом дівчат 7 кл. Охтирської гімназії та наймолодшої учасниці Суслової Ксенії (з 2-а кл. ЗОШ №5), які читали вірші про весну, приліт птахів, про турботу людей про пернатих. 

   Неоціненну користь приносять птахи людині. Вони досить спритні і діяльні. Пернаті знищують комах, шкідливих гризунів, сприяють розселенню дерев та кущів,  створюють необхідний ланцюг в ряді живих істот, встановлюють рівновагу у боротьбі за існування у тваринному світі.

1 квітня  Міжнародний день птахів 3

1 квітня  Міжнародний день птахів 11 квітня  Міжнародний день птахів 2