Зустрічаємо птахів

   
Зустрічаємо птахів 5   Навесні все оживає, птахи радіють теплу і сонячному промінню, всюди чути переливи, пісні, цвірінькання та мелодійний свист. Повертаються з теплих країв  перелітні птахи. Строки їх прильоту  пов'язані з умовами існування. Раніше за всіх повертаються птахи, які можуть живитися на таловинах. Водоплавні птахи прилітають тоді, коли водойми очища­ються від криги, комахоїдні — коли з'являються саме ті комахи, якими вони живляться.

   Саме про приліт птахів і розповідала провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП  Ірина Зуза на своїх зайняттях з учнями: Хухрянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст.: 2 клас (кл. кер. Криворучко Наталія Миколаївна), 3-а клас (кл. кер. Іваник Вікторія Миколаївна), 3-б клас (кл. кер. Бабич Віталіна Анататоліївна), 4 клас (кл. кер. Водяницька Тамара Миколаївна), Охтирської загальноосвітньої школи № 1 І-ІІІ ст.: 3-в кл. (кл. кер. Борисенко Любов Григорівна), 3-а клас (кл. кер. Мирошніченко Ольга Миколаївна), Охтирської загальноосвітньої школи № 3 І-ІІІ ст., 2-в клас (кл. кер. Погоріла Наталія Миколаївна),  які відбулися з 23 березня по 11 квітня 2016 року. Діти дізналися, що першими, з теплих країв, повертаються шпаки. Майже одночасно з ними прилі­тають жайворонки. Через кілька днів після них повертаються сам­ці зябликів. Співати вони починають після прильоту самок. А приліт ластівок і серпокрильців збігається з появою літаючих двокрилих — мух і комарів, що є основною їх поживою.

   Весняний переліт дуже відрізняється від осіннього. Навесні птахи поспішають, вони летять часто з великою швидкістю, щоб зайняти гніздову ділянку. У деяких горобиних ділянки для гнізду­вання займають спочатку самці, до яких потім приєднуються сам­ки. У гусеподібних і хижих птахів гніздову ділянку займають са­мець і самка разом. Пари у них, як правило, формуються ще під час зимівлі. Одне з цікавих явищ у житті птахів навесні - шлюбні ігри, які особливо цікаво відбуваються у журавлеподібних. 

   Після парування птахи починають будувати гнізда. Різноманітність гнізд залежить від способу життя птахів. Більшість горобиних будують досить досконалі гнізда з глибоким лотком. Як будівельний матеріал використовують суху траву, лишайники, мох, волосся, пір'я. Гніздо розміщують у розвилці гілок і майстерно маскують. Щоб захистити свій дім від небезпеки, деякі птахи, бу­дують закриті гнізда-будиночки (довгохвоста синиця, ремез). Є птахи, що полюбляють гніздитися в дуплах (дятли, шпаки, си­ниці, крутиголовки, деякі сови). Деякі птахи риють у землі нори, в кінці яких і роблять гнізда. Нора споруджується за допомогою дзьоба і лап. У норах гніздяться берегові ластівки, шурки, риба­лочки. Жайворонки, дрімлюги розміщують гнізда на землі. Яйця насиджує або один з батьків, або поперемінно самка і са­мець.. Для вигодовування пташенят потрібно багато корму. В цей час птахи винищують багато шкідливих комах.Зустрічаємо птахів 3

Зустрічаємо птахів 7Зустрічаємо птахів 6Зустрічаємо птахів 4Зустрічаємо птахів 2Зустрічаємо птахів 1