Мурахи збережуть ліс від біди

   Мурахи збережуть ліс від бідиМурахи − це одні з найстаріших видів комах на планеті. Це неймовірно, але вчені знаходили скам’янілі рештки цих комашок віком більш аніж 100 мільйонів років! І що найцікавіше – мурахи, яких ми  зустрічаємо зараз, не надто відрізняються від своїх прадавніх родичів.

   Більш того, наразі на Землі існують 8800 різноманітних видів мурах. Трохи більше існує видів птахів – 9000. Існують як дуже маленькі мурашки, розмір яких не перевищує кількох міліметрів, так і досить великі − до 4 см у довжину. Цікаво, що мурахи існують практично повсюди (звісно, окрім Антарктиди і Арктики, а також кількох островів). Тому не дивно, що саме про цих істот  до Міжнародного дня біорізноманіття 18 травня говорила провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП Суслова О.В.  з учнями 4-б класу Охтирської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Р.К.Рапія №5 (вч. Паламарчук В.В.).

   Чим ще цікаві мурахи? Ці комахи можуть їсти фактично що завгодно, вони нападають на здобич, з якою можуть справитися, а також харчуються рештками інших комах. Мураху можуть становити неабияку небезпеку не тільки для тварин, але й для людини: в Африці та Америці є так звані войовничі мурахи, які вбивають все живе на своєму шляху.

   Існує чимало приказок про працелюбність мурах, але це не зовсім відповідає правді, адже зовсім не всі мурахи постійно працюють. Вчені виявили, що в мурашнику працюють (чистять житло, збирають їжу) лише 80%, а інші − нічим не зайняті. Ця частка “лінивців” залишилася незмінною навіть тоді, коли дослідники забрали частину “робочих” мурах.

   У мурах, як і в усіх комах, по шість ніг, а кожна нога складається з трьох суглобів. Якби людина мала настільки ж сильні ноги, які мають мурахи, то могла б бігати зі швидкістю скакуна. Ще цікавий факт про мурах: деякі види мурашок можуть пролежати під водою кілька днів, і оживають, якщо їх перемістити у сухе тепле місце.

   Мурахи дуже сильні. Це справді так − мурашка може підняти вагу, яка майже сто разів важча за його власну масу!

   У лісі у мурашок чимало ворогів. Ними харчуються багато  птахів. Інколи мурашники руйнують звірі. Але найбільшу шкоду наносять мурахам люди. Зруйнований мурашник -  знищені захисники лісу. Щоб захистити ліс від шкідників, треба не тільки оберігати мурашники, а і розселяти корисних мурашок в місця , де їх мало чи немає зовсім. Розселяти мурашок треба під керівництвом спеціалістів. На 1 га лісу потрібно не менше 4 мурашників і тоді мурахи збережуть ліс від біди.