День Європи

   Пункт європейської інформації при Охтирській Центральній міській бібліотеці організував святкування дня Європи в місті Охтирка. Він почав діяти завдяки перемозі у проекті Української Бібліотечної Асоціації «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках» за підтримки Європейського Союзу (програма «Еразмус +»). Мета цього проекту створити та організувати активну діяльність Пункту європейської інформації у бібліотеці для надання мешканцям місцевої громади інформаційно-просвітницьких послуг і популяризації знань про ЄС, європейські цінності та європейський вибір України.

   Свято мало відбутися 21 травня, але дощова погода стала на заваді. В програмі святкування мали відбутися багато цікавих заходів: Європарад, велопробіг «Run to Europe», концертна програма, флешмоби, лялькові вистави для дітей англійською мовою, різноманітні виставки, інтелектуальні та спортивні ігри, дегустація європейської кухні, тощо. Такого заходу в нашому місті ще не було. На превеликий жаль свято було перенесене на вівторок 24 травня. Так як це був робочий день, Пункт ЄІ організував його у меншому форматі біля Охтирської центральної міської бібліотеки. Свято відбулося не без деяких труднощів – знову йшов дощ, але атмосфера була доброю та позитивною. Під час свята був проведений конкурс малюнка європейської тематики серед учнів десяти охтирських шкіл. Жителі міста залюбки голосували і наприкінці заходу були визначені переможці. Переможцем у конкурсі стала Демиденко Оля учениця 5-го класу ЗОШ № 8, друге місце за конкурс малюнка посіла Зінченко Ксенія учениця 6-Б класу Охтирської гімназії, третє місце – Овчаренко Світлана учениця 6-го класу ЗОШ № 11. Вони обов’язково отримають призи від бібліотеки.

   На святі було розбито шість інформаційних намети: «Пункт Європейської інформації», «Освітній намет», «Експрес-курси по вивченню мов», «Європа туристична», «Знайомтесь – країни Європи», «Намет Гетьманського НПП» (презентація парку, краса природи Охтирщини) та «Арт-пункт», де всім бажаючим наносили бодіарт на обличчя. Завітали на свято і наші партнери – члени євроклубу Охтирської гімназії разом з координатором Оксаною Мироняк.  

   Гарного настрою в День Європи додали танцювальні та музичні виступи вихованців Охтирської дитячої музичної школи та учнів Охтирської ЗОШ №5. Зразковий вокальний ансамбль «Крошки» і танцювальні колективи хореографічного відділення ДМШ (керівник Лариса Крошка та постановник Яна Залавська) виконали вокально – хореографічну композицію «Європа». Ця композиція була масовою, так як одночасно в ній взяли участь близько п’ятидесяти чоловік. Вокальний ансамбль «Крошенята» під керівництвом Лариси Крошки виконали пісню «Чарівний світ». Цей колектив виглядав на святі особливо зворушливо, бо вони були найменшими учасниками свята. Зразковий вокальний ансамбль «Крошки» виконали пісню «Добрий ранок, Україно», «Зажигай Европа» та «Ода к радости». Фестиваль країн Європи представили такі виконавці – Кіра Волк – п’еса «Чардаш», Анастасія Бондар – Бетховен «К Элизе», танцювальний дует дитячої музичної школи «Тарантелла» під керівництвом Наталії Панченко,  Ніна Убоженко  – «Долгая дорога в дюнах» (саксофон) танцювальний колектив ЗОШ №5 під керівництвом Михаліни Валентини виконав хореографічну композицію «Україно, вставай!» та «Музичний екстрим».

   Бібліотека дуже вдячна всім охтирчанам, які готувалися до святкування Дня Європи  та брали участь разом з нами: колективам Охтирської дитячої музичної школи, колективам комунального закладу «Охтирський районний будинок культури», вихованцям Охтирського МЦДЮТ, учням охтирських шкіл, молодіжній організації «Охтирський молодіжний центр», представникам Гетьманського національного природного парку, міському центру культури та дозвілля, охтирській дитячій художній школі, відділу культури і туризму Охтирської міської ради.

   Маємо надію, що наступного року святкування Дня Європи відбудеться в нашому місті так, як ми планували цього року і попрацюємо над тим, щоб воно було ще цікавішим.

 Журавель Н. Д., координатор Пункту ЄІ Охтирської міської центральної бібліотеки

День Європи 1День Європи 2День Європи 3