Всесвітній день охорони навколишнього середовища

   5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища, який був заснований Генеральною асамблеєю ООН у 1972 році. Як найкраще відзначити такий день? Звісно ж – привернути увагу до проблем довкілля та визначити подальші, більш ефективні шляхи його захисту, дієвий механізм попередження злочинів проти Природи. Організований Гетьманським НПП 3 червня семінар-нарада за темою: «Сучасні регіональні загрози навколишньому природному середовищу та шляхи їх попереджень» і мав на меті такі цілі. У семінарі-нараді взяли участь працівники Державної екологічної інспекції у Сумській області. Як результат - визначення регіональних загроз навколишньому природному середовищу, обговорення планів взаємодії направлених на їх попередження та обмін досвідом.

   Передбачений програмою семінару виїзд на одну з прилеглих до Парку територій, яка як приклад недбальства та недалекоглядності деяких представників місцевих громад була засмічена побутовими відходами не залишила байдужими учасників семінару. Було прийнято рішення провести імпровізовану толоку - за кілька хвилин було назбирано величезну купу з пластику, пляшок і навіть старого одягу. Але проблему засмічення потрібно вирішувати системно. Так в жодному з сільських населених пунктів Охтирського району ще досі на створено полігонів для збирання та зберігання побутових відходів, не організовано їх централізований вивіз на єдиний міський полігон, тому сміття і опиняється у лісосмугах та луках...  «Якщо ми не очистимо світ від сміття – то воно нас поглине», - так завершувалося звернення 220 тисяч вчених із 23 країн до генерального секретаря Асамблеї ООН.

   На завершення семінару-наради фахівці з екологічної освіти Гетьманського НПП провели для гостей екскурсію екологічною стежкою «Литовський бір».

Всесвітній день охорони навколишнього середовища 3Всесвітній день охорони навколишнього середовища 2Всесвітній день охорони навколишнього середовища 1