Осінні клопоти комах

   Осінні клопоти комах 7Низько-низько нависло сіре осіннє небо. Холодний вітер гуляє серед голих дерев. Самотня ворона на вершині старої тополі мерзлякувато втягнула голову в плечі - напевно, заздрить відлетілим на південь журавлям. Нелегке життя чекає взимку птахів і лісових звірів. А як в цей час комахам - крихітним істотам з холодною кров'ю? Як переживають вони зиму, рятуються від холоднечі?

   Саме ці питання були розкриті на екологічних годин, які провела провідний фахівець з екологічної освіти парку Ірина Зуза з 09 по 23 листопада в Охтирській ЗОШ №1 ( 2-б  кл., кл. кер. Мих Ганна Анатолівна, 2-в кл., кл. кер. Требухова Ольга Михайлівна, 2-г кл.,кл. кер. Кривоколіско Тетяна Анатолівна, 3-а кл., кл. кер. Воронько Тетяна Олександрівна , 4-а кл., кл. кер. Мирошніченко Ольга Миколаївна, 4-в кл., кл. кер. Борисенко Любов Григорівна) та Охтирській ЗОШ №3 (3-в кл., кл. кер. Верескун Наталія Миколаївна). Учні з великим задоволенням переглянули мультимедійну презентацію, та дізналися багато цікавого, а саме, як різні види комах проводять зиму, та готуються до її приходу.

   Світ комах дуже великий і різноманітний. У процесі еволюції, вони досить добре пристосувалися до виживання в умовах низьких температур. Велика частина комах взимку впадає в сплячку або анабіоз, перед цим вони знаходять собі затишні та зручні місця  під корою дерев, в листі, в щілинах наших осель, і ховаються туди, а з настанням весни і тепла пробуджуються, виповзають з притулків і починають черговий життєвий цикл. Однак є й такі види комах, які, з настанням холодів просто вмирають. Але перед смертю вони залишають кладки, з яких по весні виходять нові комахи і в свою чергу також живуть лише до зими. Є й третій вид комах, – ці на зиму просто ховаються подалі і глибше, де немає таких морозів і продовжують свою життєдіяльність, але вже в локалізованій  зоні, при цьому їх поведінка і рухи дуже уповільнені, що звичайно є наслідком настання зими. 

Осінні клопоти комах 3Осінні клопоти комах 4Осінні клопоти комах 5Осінні клопоти комах 6Осінні клопоти комах 2Осінні клопоти комах 1