Ведмеді

   Як не дивно ведмеді зазвичай викликають або страх, або розчулення, але звіра цього все одно люблять усі. Саме ведмеді стали головною темою  екологічних годин, що проводила провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП  Ірина Зуза  з 16 по 26 січня 2017 року у Охтирській ЗОШ №1: 3-а клас (кл. кер.  Воронько Тетяна Олександрівна), 2-в клас (кл. кер Требухова Ольга Михайлівна), 2-б клас (кл.кер. Мих Ганна Анатолівна), 2-г клас (кл.кер. Кривоколіско Тетяна Анатолівна) та Охтирській ЗОШ  № 3 – 3-в кл. (кл. кер. Верескун Наталія Миколаївна). Учні переглянули мультимедійну презентацію з якої дізналися, що на наший планеті існує вісім видів ведмедів (бурий ведмідь, білий ведмідь, барибал, малайський ведмідь, гімалайський ведмідь, ведмідь – губач, очковий ведмідь та велика панда), побачили фото та послухали інформацію про кожен вид. Також діти дізналися багато цікавих фактів про ведмедів.

   На перший погляд ці тварини досить повільні і незграбні, однак на ділі здатні досить швидко бігати (до 60 км / год), лазити, плавати, стояти і проходити короткі відстані на задніх лапах. Гострота зору окремих видів порівнянна з людською. Рослиноїдний барибал володіє колірним зором, що дозволяє йому розрізняти за кольором їстівні плоди та горіхи. Однак найбільш розвинені у ведмедів нюх і слух. Бурий ведмідь, наприклад, здатний унюхать мед за 8-9 км або за 5 км почути жужання бджіл, а білий ведмідь здатний розрізнити запах тюленя за 32 км або почути як той пливе під метровим шаром льоду на відстані 1 км . У ведмедів два шари шерсті. Перший шар короткий і щільний, служить він для утримання тепла, а другий — довгий і рідкий, призначений для захисту від води.

   Також цікавим є те, що ведмеді є єдиними хижаками, які регулярно їдять і м’ясо, і рослини, з цієї причини, вони мають різні зуби, спеціально для м’яса і рослинної їжі. Зазвичай вони бояться людини, але можуть бути небезпечними в тих місцях, де вони звикли до людей, особливо полярний ведмідь і ведмідь грізлі.  Природних ворогів  ці тварини майже не мають. Їхнім єдиним ворогом є людина. Нині лише двом видам ведмедів не загрожує зникнення.

Ведмеді 4

Ведмеді 5Ведмеді 2Ведмеді 3Ведмеді 1