Хто спить взимку?

   Хто спить взимку 2Найчастіше тварини харчуються рослинною їжею. Та не всі  роблять запаси їжі на зиму. З настанням холодів уся рослинність зникає, тому зима для тварин – найважча пора.

  Багато тварин за літо наїдають значні запаси жиру, заповзають глибоко у свої нори і впадають у сплячку. У цей час тварина зовсім не живиться, а живе за рахунок накопиченого  жиру. Саме цей жир і забезпечує тваринку тією невеликою кількістю енергії, яка необхідна, щоб залишитися  живими. Справжня сплячка чимось схожа на стан заціпеніння і не має нічого спільного зі звичайним сном. У  ссавців відбуваються в цей час корінні фізіологічні зміни. Температура тіла тварини знижується практично до нуля, падає кров'яний тиск, дихання стає повільним і нерегулярним, а серце робить  лише кілька поодиноких ударів за хвилину.  Ендокринні залози в період сплячки майже повністю припиняють свою діяльність.   Якщо температура в норі сильно падає, тварина  прокидається, глибше зариває себе і знову засинає. Тривалість сну, як правило, залежить від зовнішніх факторів - температури повітря .

   Саме про це і розповіла провідний спеціаліст з екологічної освіти Гетьманського НПП Суслова О.В. учням 2-б класу Охтирської  ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Р.К.Рапія №5 (вч. Одольська С.П.). Діти  дізналися, які саме тварини впадають у зимову сплячку , а яким тваринам не страшні найлютіші морози. Наприкінці уроку малюки з паперу виготовили зайців та білочок.