Болото – це біда чи джерело життя?

   Болота більшість людей лякають. Ми чітко знаємо, що там може затягнути в драговину. Але про те, що болота надзвичайно корисні, не здогадуються багато. У чому ж користь?

   Саме на це питання дала відповідь провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП  Ірина Зуза на екологічних годинах присвячених Всесвітньому дню водно – болотних угідь, які проходили з 02 по 09 лютого у Охтирській ЗОШ І-ІІІ ст. № 1: 1-а кл. (кл. кер. Громак Жанна Дмитрівна), 1-г кл. (кл. кер. Остапенко Ольга Михайлівна), 3-а кл. (кл. кер. Воронько Тетяна Олександрівна). Діти дізналися як утворюється болота та в чому їхня користь, ознайомилися з рослинністю боліт та запам’ятали, які тварини, птахи, комахи, земноводні та повзучі полюбляють жити на болотах або поблизу них. Також новиною для учнів стало те, що на болотах утворюється корисна копалина – торф. Діти з задоволенням переглянули навчальний фільм «Чарівні болота» з якого також почерпнули для себе багато цікавої та корисної інформації.

   Зараз все частіше говорять про те, що болота потрібно не тільки берегти, але навіть плекати, адже болото — це природний механізм регулювання стоку ґрунтових і поверхневих вод. Варто необережно осушити болото і вода раптом йде на самі нижні горизонти, земля висихає, торф, який міг би бути прекрасним добривом самозагорається і загрожує загибеллю не тільки тваринам, але і людині. Крім того болотиста місцевість  - це особливий світ флори і фауни. Природа болота така, що тут мешкають різні тварини і виростають дивовижні рослини, багато з яких занесені до Червоної книги України. З наукової точки зору, болото – це ділянка землі, що має підвищену вологість і кислотність. У таких місцях спостерігається постійна сирість, потужне випаровування і брак кисню. Якщо ж говорити простою мовою, то це дивовижний мікросвіт зі своєю рослинністю і не менш унікальними мешканцями. Болота — це ціла екосистема зі своїми правилами та особливостями.

   Як і все, що створено природою і не зруйноване людиною – це користь для всього живого на землі і для неї самої. Болота джерело води, торфу. Будинок для звірів, птахів і комах. Болото одне з ланок екосистеми планети, які не слід руйнувати, а потрібно оберігати!

Болото  це біда чи джерело життя 2Болото  це біда чи джерело життя 3Болото  це біда чи джерело життя 1