Підведено підсумки

Підведено підсумки навчально-дослідницького проекту Гетьманського НПП та Охтирського МЦПО-МАН

«Ліс - народне багатство. Бережемо хвойні  дерева»

 

   Підведено підсумки 1Упродовж 2 місяців (січень-лютий 2017 року) у рамках проекту «Ліс - народне багатство. Бережемо хвойні  дерева» вихованцями  Охтирського міського центру позашкільної освіти-Мала академія наук учнівської молоді  проводилися дослідження щодо вивчення питання  з проблеми збереження хвойних дерев у нашій місцевості.

   Дараган Іриною та Шарковою Катериною (гурток «Географ-науковець») було зібрано багато цікавого матеріалу про види та породи хвойних дерев, Піскурьовою Пауліною та Бейзим Вікторією (гурток «Історичне краєзнавство») проведено анкетування 290 жителів міста (серед них  вихованців і педагогів позашкільного центру, учителів загальноосвітніх шкіл міста) з метою дізнатися думку про те, чим же прикрашають свою оселю охтирчани   на Новий рік та що роблять з живим деревом після  свята.

   Чи готові ми замінити живі ялинки на штучні? Результати анкетування показали, що 60% респондентів надають перевагу  прикрашати оселю на Новорічні свята  живим хвойним деревам, 39,9 % - штучній ялинці. І тільки  1 людина - новорічною композицією. Можемо припустити, що населення нашого міста поступово відмовляється від знищення  живого хвойного дерева, але все ж  розглядає однобоко дане питання, заміняючи його на штучне.

   На запитання «Що роблять з живим деревом після свята?» 75 відсотків респондентів відповіли, що використають новорічне дерево  як корм тваринам або на дрова, 13 % відповіли, що використають як добриво, 13 % викинуть на смітник.

   Можна припустити, що  тільки 13 % опитаних  не утилізують  хвойні дерева, а виносять їх на смітник. Інші ж громадяни знають куди подіти «відпрацьоване» хвойне дерево без шкоди навколишньому середовищу.

   Основна частина опитаних стверджує, що новорічне свято без ялинки неможливе! Штучна ялинка ніколи не замінить справжньої ні по красі, ні по хвойному аромату, ні по новорічному настрою. Багатьом подобається досвід держав, де символ нового року – ялинку (сосну) продають в горщиках і після свят її можна висадити. Хотілося б такий досвід перейняти. При цьому важливим фактором є її доступність (матеріальна) та можливість її висадити (відведене місце в місті або лісі для людей, які живуть у багатоповерхових будинках).

  Враховуючи ціни на газ багато підприємств, приватних господарств, державних установ переходять на альтернативні види палива. Після новорічних свят ялинки (сосни) можна використати саме, як дрова, але для цього потрібно знайти бажаючих їх зібрати, провести інформаційну компанію, щоб мешканці знали, що проходить така акція,  визначити місце, куди потрібно складувати ялинки (це можуть бути і спиляні гілки), коли, ким і як цей матеріал буде використано.

   Наприклад: з метою забезпечення раціонального використання природних ресурсів учні ЗОШ № 9 проводять акцію по збору в післяноворічний період ялинок. Долучитися до цієї акції може кожен, для цього потрібно винести свою ялинку до смітника, а після свят централізовано машиною були зібрані дані дерева, їх використають для опалення приміщення школи.

   Чи є ще альтернатива новорічній ялинці? На це питання відповіли вихованці декоративно-ужиткових гуртків ОМЦПО-МАН. Саме вони щороку виготовляють новорічні ялинки та композиції своїми руками з різного матеріалу, в тому числі і з гілок хвойних дерев. Зубатова Дарина (гурток «Географ-науковець») дослідила питання як же можна прикрасити оселю до Новорічного свята, не знищуючи живих дерев. Починати  прикрашати оселю можна з фасаду. Наприклад, прикрасити сходи ялинковими гірляндами, на двері повісити новорічний віночок, у гостинній кімнаті поставити ялинку, виготовлену з гілочок сосни з елементами різноманітного декору, у вітальні чи спальній кімнаті зробити новорічну композицію. У кухні можна декорувати стіл. Все це буде створювати гарний святковий настрій та збереже сотні тисяч хвойних дерев від знищення для прийдешніх поколінь нашої країни.

   Напередодні Новорічних свят Дарина відвідала  декілька майстер-класів з виготовлення новорічних ялинок та прикрас. Гурток «Мистецтво нашого народу» (кер.Шведенко Я.С.) підготував та провів майстер-клас  для вихованців професійного училища соціальної реабілітації з оформлення новорічної прикраси – лампочки у техніці «декупаж» з елементами гілочки ялинки. А із зрізів, що надав Гетьманський НПП, виготовили креативну ялинку, яку подарували музею  установи.

   До речі, досвід показує,  що речі виготовлені своїми руками несуть в собі тепло, любов, створюють святковий затишок, випромінюють позитивну енергію і є неповторними.

                                                                  Методисти ОМЦПО-МАН

Литвоченко О.О., Теличко С.В.

Підведено підсумки 2Підведено підсумки 3Підведено підсумки 4