Збережемо те, що подаровано людству природою!

Збережемо те що подаровано людству природою 1Збережемо те що подаровано людству природою 2

 

 

Я первоцвіту не зірву!

Я квітку в серці збережу!

Природі шкоди не завдам

І кривдити її не дам!

 

   

 

 

 

 

   

 

   

   Людина не може жити без природи – вона її часточка. Навесні людей особливо тягне до лісу, до зелених галявин і перше, що викликає бурхливі емоції, це первоцвіти – рослини, які символізують пробудження і відновлення життя після довготривалої зими. Сумно, що саме первоцвіти найбільше потерпають від людини, їх зривають, бо всі скучили протягом зими за живим і зеленим, за яскравими кольорами.

   З метою  привернути увагу до проблем охорони та збереження ранньоквітучих рослин, розвивати почуття відповідального ставлення до природи, формувати  екологічну культуру, природоохоронні навички провідним фахівцем з екологічної освіти Гетьманського НПП Сусловою О.В. в рамках акції «Збережемо первоцвіти!» з 2 по 10 березня були  проведені екологічні заняття «Первоцвіти квітують – весну красну чують» для учнів 2 кл. (бібліотекар Литвиненко О.В.) Охтирської ЗОШ І-ІІ ст. №6, учнів групи продовженого дня Охтирської ЗОШ І-ІІІ ст. №1. На заняттях діти дізналися, що означають поняття  «первоцвіти», «ефемероїди», чим вони відрізняються від інших рослин, коли починають цвісти, скільки ці рослини живуть? Говорили про те, що рання квітка цінна не лише своєю красою. Без квітки не утворюються плоди та насіння, не ростуть нові рослини. Багато квітів, які люди сприймають, як звичайний бур’ян, - кульбаби, медунки – є цінними медоносами, лікарськими та харчовими рослинами.

   Наприкінці змістовної розповіді учні взяли участь у майстер-класі «Виготовлення первоцвітів», який провела керівник гуртка «Мистецво нашого народу» декоративно-ужиткового напрямку Охтирського МЦПО-МАН Шведенко Я.С. А ще у дітей була можливість переглянути міні-виставку дитячих робіт  «Квіти на полотні» , яку з нагоди люб’язно організували керівники декоративно-ужиткового напрямку (методист Теличко С.В.)  та ознайомилися з дитячою літературою по темі у міській центральній бібліотеці для дорослих (бібліотекар Фомичева А.М.).

   Тож зривати первоцвіти завдяки вінків та букетів, які швидко зів’януть, не варто. Милуйся квітами, фотографуйте їх, малюйте та оспівуйте у віршах! Памятайте, зберігаючи їхнє життя, ми прикрашаємо своє!