Пернаті вісники весни

   Пернаті вісники весниЗ давніх-давен приліт перших перелітних птахів сприймався нашими пращурами як велика весняна радість. Поява пернатих знаменувала прихід справжньої весни, слугувала підтвердженням щорічного оновлення землі після довгої холодної зими. Міжнародний день птахів припадає на перший день квітня - місяця, коли повертаються на «літні квартири» всі ранні крилаті мігранти.

   25 квітня, до Міжнародного дня птахів, пройшло екологічне зайняття у 3-а класі (кл. кер. Воронько Тетяна Олександрівна) Охтирської ЗОШ №1. Провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП  Ірина Зуза розповіла багато цікавого про перелітних птахів. Діти дізналися, що першими, з теплих країв, повертаються шпаки. Майже одночасно з ними прилі­тають жайворонки. Через кілька днів після них повертаються сам­ці зябликів. Співати вони починають після прильоту самок. А приліт ластівок і серпокрильців збігається з появою літаючих двокрилих — мух і комарів, що є основною їх поживою.

   Весняні турботи птахів — це будування гнізд та виведення пташенят. З того самого моменту, коли на деревах розпускаються бруньки, птахи вже тут як тут. Багато з них повертаються навесні з вирію. Це граки, качки, гуси, чижики, іволги, ластівки, лелеки та інші птахи. Всіх їх навіть і не перелічиш. Активне життя починається і у тих птахів, що залишалися зимувати з нами.

   Зграї пернатих навесні прилітають у рідну місцевість. Хтось повертається раніше, як граки, а хтось пізніше, наприклад, ластівки, які летять з самої Африки. Але птахи не відпочивають після подорожі, а відразу беруться за діло. Ті, у кого немає пари, шукають партнера для виведення пташенят. А потім починають будувати гніздо. Деякі птахи повертаються до свого минулорічного гнізда.

   У всіх пташок гнізда різні. Ластівка будує його з грудочок землі та склеює їх слиною. Ворона в’є гніздо з гілочок на дереві, а качка - в очеретах на землі. У орла гніздо з сучків, а у маленької пташки ремеза - у формі пухової рукавички. Горобці часто селяться в дуплах. Стрижі влаштовують свої гніздечка в норах по берегам річок, над обривами. Створюються справжні пташині містечка!

   Пташині турботи наповнюють життям сади й ліси. Птахи будують гнізда з радістю. Вони дзвінко щебечуть вдень та красиво співають на світанку, виводячи музичні трелі. У травні деякі самки вже висиджують яйця в гніздечках. А самці цієї пори годують їх, приносячи жучків, мух та черв’ячків.

  Строки настання весни щорік різні, й тому перші птахи прилітають у різний час. Нинішнього року весняним теплом повіяло особливо рано. Уже давно співають синиці та повзики, барабанять дятли, селезні-крижні залицяються до качок. Розспівуються коноплянки, зеленяки та щиглики. Пожвавилися граки. Круки вже сидять на гніздах. Давно прилетіли журавлі, а лелеки вже встигли полагодити свої старі гнізда. Весна іде!