Питання, що турбують цілий світ?

   Чи може молодь самостійно вирішувати питання, що турбують цілий світ? Ця команда впевнена, що так. Молоді люди з Німеччини, Польщі, Грузії та України, що беруть участь у проекті «ECO-Logical: Educated, Competent, Open-minded», організатори – центр європейських ініціатив (Україна) та Pewobe g GmbH (Німеччина), поділяться успішними методами вирішення цих питань у кожній країні та знайдуть власні шляхи запобігання екологічної катастрофи. І саме сьогодні вони хочуть дізнатися, як  вирішують екологічні питання в Україні.

   В ході проекту юні науковці завітали до Гетьманського національного природного парку, а саме на еколого – пізнавальну стежку «Литовський бір». Під час екскурсії, яку провели провідні фахівці з екологічної освіти парку Оксана Суслова та Ірина Зуза туристи дізналися багато цікавої інформації про історію створення та теперішній розвиток Гетьманського НПП. Проходячи маршрутом еколого – пізнавальної стежки, вони безкінечно милувалися красою природи. Дивовижний ліс де сосни, ніби з чарівної казки, здіймаються вгору більше ніж на 40 метрів, стоять немов могутні велетні, які ще з давніх часів охороняють тамошні місця. А як їм приємно було вдихати чисте повітря, настояне на пахощах дерев і трав, та відчувати ніжний запах квітів, а про деякі із них екскурсанти навіть почули цікаві легенди.

   Молодих людей дуже зацікавило те, яких тварин можна зустріти на даній території. Вони побачили багато шпаківень та совник, які були встановлення робітниками парку для поліпшення життя птахів в природних умовах та збільшення їх популяцій на території Гетьманського НПП.

   Підійшовши до оглядового майданчику, відкрився дивовижний краєвид, де головне місце займає річка Ворскла, одна з найкрасивіших річок Лівобережної України. Вона пам’ятає на своїх берегах поселення древніх аріїв, скіфів та слов’ян. Залишки стародавніх поселень часто зустрічаються в межах нашого краю, бо тут колись проходив бойовий кордон з кочовим печенізьким станом. За Ворсклу навіть печеніги боялися ходити хоч і знали, що у Поворсклянському краї справжній рай: високі сосни і розложисті дуби оточують береги, відбиваючи у воді свої розкішні крони, плакучі верби, схиливши свої віти до прохолодних струменів, купають у них свої коси. В заводях - буйне цвітіння водяних лілій. В прибережних очеретах чутно спів водяних птахів. І над всім цим - ласкаве сонце, смолисті аромати сосняків, пряність квітучих лугових трав...

   Молодь з великим задоволенням фотографувалася поряд з могутніми соснами, що призвели на них надзвичайне враження.

   Після екскурсії, відпочиваючи на рекреаційному майданчику, юні науковці скуштували трав’яний чай, який підготували працівники парку.

Питання що турбують цілий світ 1Питання що турбують цілий світ 2Питання що турбують цілий світ 3