Експедиційні дослідження по р. Ворсклі

   Молодший науковий співробітник, канд. геогр. наук Данильченко Олена Сергіївна 12-13 серпня 2017 року здійснила експедиційні дослідження по р. Ворсклі у 3-х створах: № 1 - смт Велика Писарівка 8 км від кордону з Росією, № 2 - с. Климентово, після впадіння р. Боромлі, № 3 - с. Куземин, біля кордону з Полтавською областю.

   Дослідження проводилися з метою спостереження за літньо-осінньою меженню та передбачали визначення гідрометричних параметрів (ширини, глибина русла, швидкість течії), використання цих показників для розрахунку площі поперечного водного перерізу і обчислення важливої кількісної характеристики водного потоку – витрати води; фізико-хімічних характеристик річкової води (прозорість, кольоровість, показник мутності та визначення твердого стоку); заростання русла.

   Було відновлено гідрологічний пост для спостереження за рівнем води в річці у створі № 2 - с. Климентово, так як він потребував відновлення (рис. 1).

1

Рис. 1. Гідрологічний пост № 2 - с. Климентово

   Встановлено, що рівень води у річці значно знизився у порівнянні із весняним водопіллям (на 1,5 м у створі № 2 - с. Климентово, в інших створах навіть нижче показників встановлених гідрологічних постів), відповідно максимальна глибина становила 6,4 м, ширина русла 60,5. Швидкість течії низька 0,05 м/с (рис. 2). Відповідно, важливий показник витрати води нижчий ніж у минулі роки і становить 12,9 м3/с, що у 2 рази нижче ніж аналогічний показник у 2016 році. У інших створах (№ 1 та № 3) спостерігаємо аналогічну картину: природне зниження рівня води, показників швидкості течії та витрат води.

   Фізичні властивості води. Температура води коливалася від +27ºС (створ № 2, 1) до +28ºС (створ № 3).  У всіх створах спостерігається прозора річкова вода, без кольору з легким жовтуватим відтінком у створі № 2.

2

Рис. 2. Створ № 2 – с. Клементово (літньо-осіння межень 12.08.2017 р.)

   Занепокоєння викликає значне заростання русла річки у створі № 1 (рис. 3) та окремі ділянки заростання поблизу створу № 3 (рис. 4).

3

Рис. 3. Створ № 1 – смт Велика Писарівка 8 км від кордону з Росією (літньо-осіння межень 13.08.2017 р.)

4

 

Рис. 4. Створ № 3 – с. Куземин, біля кордону з Полтавською областю (літньо-осіння межень 13.08.2017 р.)

   Отже, встановлено класичну картину для літньо-осінньої межені: зниження рівня води, показників швидкості течії та витрат води. Хоча показник витрат води має нижчі значення ніж у минулі роки, все таки його значення вищі за багаторічні мінімальні майже у 4 рази. Слід відмітити зниження рівня води (максимальне за всі роки спостережень – з 2012 року).