Всесвітній день журавля

   Перший місяць осені багатий на екологічні свята. Так, у другу неділю вересня, наша планета відзначає Всесвітній день журавля.

   Саме цьому дню були приурочені екологічні зайняття, проведені 21 та 27 вересня, в Охтирській ЗОШ №1  (3-в кл., кл. кер. Требухова Ольга Михайлівна) та Охтирській ЗОШ №3 (4-в кл., кл. кер. Верескун Наталія Миколаївна), провідним фахівцем з екологічної освіти Гетьманського НПП Іриною Зузою.

   Перші предки цих красивих птахів з'явилися ще за часів динозаврів, близько 40-60 мільйонів років тому. Історичною батьківщиною журавлів вважається Північна Америка, звідки вони мігрували спочатку в Азію, а звідти в Африку і Австралію. На даний момент популяція журавлів широко поширена в усьому світі, виняток становлять лише Антарктида і Південна Америка. Головні місця зимівлі журавлів - Іран і захід Індії. Всього налічують близько 15 видів журавлів. Деякі види  занесені в Червону книгу.

   Колись журавель був промисловий птахом, але зараз він знаходиться під охороною закону. Однак, незважаючи на протести міжнародної природоохоронної та орнітологічної громадськості, в деяких країнах, наприклад в Афганістані і Пакистані, до сих пір збереглися традиції полювання на перелітних журавлів.
   Вперше День журавля відзначили в 2002 році в США. Вболіваючи за порятунок зникаючого виду американського журавля, вчені-екологи підкладали його яйця в гнізда журавлів інших видів, які гніздувалися в безпечних місцях. День, коли на гніздування відправився цілий виводок врятованих птахів, був оголошений новим екологічним святом, а журавель став символом організацій, які охороняють природу. Святкування Всесвітнього дня журавля збігається за часом з щорічними обліками журавлів, які проводяться в період перельоту. Саме свято в різних країнах супроводжується фестивалями, акціями, конкурсами та фотовиставками, присвяченими журавлям, а також екскурсіями на місця осінніх скупчень птахів, де взяти участь в їх підрахунку можуть всі бажаючі.
Всесвітній день журавля

Всесвітній день журавля 2