Куди зникають комахи восени?

   Куди зникають комахи восениЗ настанням осені змінюється життя комах. Деякі зовсім зникають (ті, які живляться пилком і нектаром), а багато з них навіть гине з настанням перших похолодань. Деякі комахи забиваються в щілини, у кору дерев, ховаються у купи сухого листя, зариваються в ґрунт і там зимують. Взагалі ми майже не можемо побачити комах, які літають у повітрі, але під листям з легкістю знайдемо завмерлих жучків-сонечок. Ще літають джмелі. Восени вся джмелина сім’я вимирає, живими залишаються лише молоді особини, які, перезимувавши, навесні створюють нове гніздо. Тому зимуючих джмелів потрібно берегти. А мурашки не замерзають навіть тоді, коли дуже холодно, понад 30°С морозу. Так, восени у тілі мурашки виділяється спеціальна рідина -гліцерин, яка зігріває її з середини. Саме завдяки їй мурашки не мерзнуть взимку.

Комах восени стає менше, а ось павуків зустрічається дуже багато. У ясні дні можна спостерігати літаюче павутиння, на якому сидить маленький павучок. Він перед тим залазить на кінчик гілки і починає випускати павутину, яка стає все довшою й довшою, потім павучок перекушує павутину, вітер її підхоплює і заносить кудись дуже далеко. Так молоді павуки розселяються на нові території.

 У всіх зимуючих комах в період зимівлі мета одна — вижити в умовах знижених температур. Перед зимівлею у комах відбуваються різні процеси перебудови організму. Один з важливих процесів — це накопичення гліцерину. Всі процеси, що відбуваються під час зимівлі, вимагають наявності цієї речовини.

Взимку живе плем’я комах зникає з поля нашого зору. Під сніговим покривом вони чекають години святкового відродження — довгоочікуваної весни.

Про підготовку комах до зими і розповіла провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП Ірина Зузана екологічній годині 27 жовтня в Охтирській ЗОШ №1 (3-г кл.,кл. кер. Кривоколіско Тетяна Анатолівна). Учні з великим задоволенням переглянули мультимедійну презентацію та дізналися багато цікавого, а саме, як різні види комах проводять зиму та готуються до її приходу, а в кінці заняття діти власноруч виготовили різноманітних комах з пластиліну.