Екологічно-творчий проект «Синичкин день» розпочав роботу

   Екологічно творчий проект Синичкин день розпочав роботуЕкологічні проекти - це відмінна можливість висловити свою позицію, це залучення дітей і дорослих до вирішення проблем у сфері екології, адже кожен з нас може внести свій маленький внесок у захист навколишнього середовища. З 14 листопада 2017 року стартував Екологічно-творчий проект «Синичкин день», автором якого стала провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП Суслова О.В. Екологічне свято Синичкин день святкується в нашій країні не так давно, датою святкування вважається 12 листопада. Давним-давно, ще у слов'ян було повір'я про те, що цього дня до оселі людини прилітають зимуючі птахи: снігурі, омелюхи, сойки і жовтогруді синиці. Пернаті сподіваються на підтримку людини у холодну і голодну зиму.У Синичкин день, з давніх часів, прийнято майструвати годівниці, розвішувати їх на деревах і запасати для птахів корм. Допомогти перезимувати птахам може кожен, це не так складно. Потрібно змайструвати годівницю, а краще декілька. Наприклад, взяти коробку з-під соку або кефіру, зробити отвір збоку, насипати нежарених насіння або зерна і повісити годівницю на дерево. А можна проявити фантазію і змайструвати годівницю з інших матеріалів, наприклад, з фанери або дощок. Головне, щоб і птахи були ситі, і майстер був задоволений. Так приємно взимку в віконце спостерігати за цими веселими жовтогрудими пташками, як вони весело клюють насіння з годівниці і наспівують свої дзвінкі пісеньки про те, що весна скоро прийде, про те, що морози підуть, і не варто сумувати. А що діти знають про синиць? Як допомагають їм? Цей екологічний проект допоможе всім бажаючим дізнатися краще про життя пернатих друзів.

Мета і завдання :

Сприяння поширенню екологічних знань.

Виховання екологічного світогляду та екологічної культури.

Формування у дітей відповідального ставлення до навколишнього середовища.

Формування прагнення до активної діяльності щодо збереження та поліпшення природного середовища.

Надання учасникам можливость розвивати і продемонструвати свої інтелектуальні та творчі здібності, активізувати позашкільну роботу.

Засвоєння народних традицій у взаєминах людини і природи на базі краєзнавчого матеріалу.

Обєкт дослідження: синички

         Учасники проекту:

• вихованці гуртків декоративно-ужиткового напряму Охтирського міського центру позашкільної освіти – Мала академія наук;

• учні загальноосвітніх шкіл №1, №3;

• дорослі (педагоги, керівники декоративно-ужиткового напряму Охтирського міського центру позашкільної освіти – Мала академія наук, бібліотекарі, працівники краєзнавчого музею, працівники Гетьманського національного природного парку, батьки та ін.).

У рамках проекту:

  1. Природоохоронна діяльність:

-         акція «Підгодуй пташину взимку»;

-         «зимова їдальня для птахів»;

-         «Будиночок для птахів своїми руками» .

  1. Еколого-дослідницька діяльність :

-  Екологічні уроки «Здрастуй, пташечко маленька, вісниця осінніх днів!», «Синиці – санітари садів і лісів», «Синички – маленькі непосиди».

- Зустріч у краєзнавчому музеї «Синичка - горобцю сестричка».

- Перегляд фільму «Життя та середа існування синичок».

3. Творча діяльність:

- Виставка робіт вихованців гуртків декоративно-ужиткового напряму Охтирського міського центру позашкільної освіти – Мала академія наук;

- творча майстерня по виготовленню різноманітних годівничок для птахів;

- майстер-клас з виготовлення синичок з паперу ;

- виготовлення плакату «Птахи – наші друзі. Бережи їх!»;

- парад годівниць «Ви летіть до нас, синички,

                                   Ми вам зробим годівнички»