Наметове містечко в селі Журавне

Наметове містечко в селі Журавне 05 07 2012Село Журавне, Охтирського району, завжди приваблювало до себе своєю чарівною природою туристів. Так учні 4-10 класів Охтирського району разом зі своїми вчителями зібралися тут для того, щоб відпочити та набратися позитивної енергії від природи. Завітали до них і представники Гетьманського національного природного парку, які розповіли про створення парку, провели вікторини, конкурси та спортивні змагання. Заступник директора Гетьманського НПП Яковенко О.В. звернувся до дітей: "Сьогодні Ви зібралися таким чудовим дружнім колективом на березі Ворскли, щоб відпочити в такому мальовничому місці, поновити сили, поспілкуватись з друзями і природа щиро прийняла вас у свої обійми: теплою водою, ласкавими променями сонця, чарівним шепотом дерев, співами птахів, яскравими зорями… Чим повинна віддячити людина природі за такі чудові подарунки? Звичайно тією ж самою любов’ю. Здається, це зовсім просто: не дозволяти собі забруднювати річку або ставок, не засмічувати землю, якою ходиш. Але це “просто”, мені здається, є своєрідним тестом на людяність, на твоє право називатися частиною природи. Давайте уявимо таку картину, кожний з вас на цій галявині кине пластикову пляшку або пакет, уявіть як гора сміття тут з’явиться і як зміниться це місце і чи захочеться вам повернутися сюди наступного року. Впевнений що ні.

Нещодавно копирсаючись в Інтернеті, я натрапив на цікавий анімований ролик, дек кит , винирюючи з товщі океану не може пірнути назад з-за товстого шару плаваючих пластикових пляшок. Досить сумна картина, але нажаль це реалії сьогодення і тоді виникає питання, а чи зможемо ми з вами отак збиратися на березі річки і відпочивати як ви сьогодні, чи не прийдеться нам купатися в пластикових річках, розбивати наметові містечка на скляних бляшанках чи «милуватися» горами сміття. Мабуть багато хто з вас дивився фільм «Матриця», пам’ятаєте як агент (солдат Машин) висловився щодо людства «людство для планети як вірус, ракова пухлина, воно оселяється на певній території, виснажує її і іде далі, залишаючи за собою пустелю». Це одна стежка розвитку подій, але ми повинні піти іншою. 

   Саме тому і було створено Гетьманський НПП, основними завданнями якого є збереження та відновлення природного різноманіття нашого краю. Парк створений на території 3 районів Сумської області: Охтирський, Великописарівський, Тростянецький вздовж русла річки Ворскла. Парк має науковий, рекреаційний то охоронний відділи. Науковий відділ проводить науково-дослідну роботу серед представників флори і фауни нашого краю. Можливо і серед Вас виявляться бажаючи попрацювати з нами щодо наукової роботи. Рекреаційний відділ займається питаннями екологічної освіти та зеленого туризму – це і корисні заняття з екологічної освіти, цікаві конкурсні програми, участь в проектах по відновленню лісових насаджень, захоплюючи туристичні маршрути. Охоронний відділ забезпечує дотримання вимог природоохоронного законодавства. Впевнений що серед Вас є майбутні природоохоронні інспектори та навіть міністри.

   Користуючись нагодою дякую Вашим батькам, вчителям, безпосередньо Вам за дбайливе ставлення до природи. Переконаний, що прапором кожного наметового містечка повинна бути незламана зелена гілка, а гімном – чарівний спів лісових птахів."