Екологічний різдвяний вінок замість ялинки

   еколвінок3.01.2019 року вихованці гуртка «Образотворче та декоративно-ужиткове мистецтво» Охтирського міського центру позашкільної освіти – Малої Академії Наук (кер. Шведенко Я.С., методист Теличко С.В.) взяли участь у акції «Екологічний різдвяний вінок замість ялинки».

Щороку стали традиційними уроки довкілля від провідного фахівця з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Суслової Оксани. Як зберегти ялинки, чим прикрасити домівку, щоб зелені красуні залишилася в лісі?Чим корисні хвойні красуні? Саме ці питання піднімалися на занятті. Після теорії діти приступили до практики.

Як виготовити новорічний, різдвяний вінок, а в подальшому – й застосувати, розповіли самі вихованці. «Матеріали для роботи – досить прості: жолуді, горіхи, шишки, картон, новорічний дощик – усе це можна застосувати для виготовлення вінка зразка».

Виявляється у європейців новорічний різдвяний вінок на вхідних дверях – давня традиція, що символізує очікування народження Христа, «світла, миру». В Україні такої традиції немає, а різдвяний вінок слугує лише елементом декору під час новорічних свят.

Колеснікова Дар’я, вихованка гуртка:

- Вінок символізує ялинку – це може бути новорічна прикраса замість ялинки, тому що ми хочемо закликати людей, що не треба вирубувати ялинки, а треба зберігати навколишнє середовище.

Готвянська Марина, вихованка гуртка

- Ці вінки, що ми будемо зараз робити, ми домовилися з батьками, що не будем ставити ялинку, а повісимо тільки цей вінок.

«Головне,- говорять діти,- це допоможе зберегти природу, а вішати такі віночки замість цілої ялинки можна у своїх домівках».