22 березня - Сороки, Жайворонки

   На Жайворонки день з ніччю міряються. Зима закінчується, весна починається. Це одне з весняних свят, яке було присвячене зустрічі Дня весняного рівнодення, яке було чи не головною подією у житті наших предків-слов'ян.  Повсюди існувала віра в те, що у цей день з теплих країн прилітають сорок різних птахів, і перший з них — жайворонок.

   Саме про це йшла мова 22 березня 2019 року на святі «Сороки, Жайворонки», яке провела провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Суслова Оксана для вихованців гуртка «Образотворче та декоративно-ужиткове мистецтво» Охтирського міського центру позашкільної освіти-Мала академія наук учнівської молоді (керівник Шведенко Я.С., методист Теличко С.В.). Діти дізналися, що цього дня у давнину все вертілося навколо числа сорок. В народі заведено на "Сороку" пекти "сороки", "жайворонки", "буслики", "птички", "пташки" - тістечка з медом у формі пташок. Вигляд булочок пов'язаний з повір'ями, що саме в день 40 святих повертаються з теплих країв птахи.

   Кожен регіон України має власні традиції "ігор" з бубликами-пташками. Подекуди тістечка роздавали дітям, а ті, гуляючи по селу, співали веснянки і закликали весну.

   Суслова Оксана розповіла дітям про пташку – жайворонок - символ цього дня, де вона живе, чим харчується, вихованці почули як її спів. А наприкінці заняття власноруч виготовили своїх жайворонків з паперу та прикрасили ними композицію з гілок.

сороки жайворонки 1сороки жайворонки 2сороки жайворонки 4