5 червня - Всесвітній день охорони навколишнього середовища

   5 червня - Всесвітній день охорони навколишнього середовища 06 06 2012Він був установлений Генеральною асамблеєю ООН 1972 року відтоді відзначається всією світовою спільнотою щороку. Приводом для проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН. Звернення підписали 2200 діячів науки і культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням довкілля. «Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить з нами», – так було поставлено питання в цьому зверненні. А рік потому в Стокгольмі відбулася всесвітня конференція із захисту навколишнього середовища, на якій були присутні повноважні представники 113 держав світу, в тому числі й Радянського Союзу. Учасники конференції ухвалили рішення про щорічне проведення Всесвітнього дня довкілля 5 червня. День охорони навколишнього середовища – це зовсім не професійне свято екологів, а привід для того, щоб задуматися про проблеми навколишнього середовища.

   Ні для кого вже не є секретом той факт, що екологія на планеті з кожним роком лише погіршується. Охорона довкілля – нова форма взаємодії людини і природи, народжена в сучасних умовах. Вона є системою державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонійну взаємодію суспільства і природи, збереження і відтворення існуючих екологічних спільнот і природних ресурсів у ім'я нинішніх і майбутніх поколінь. Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації і, зокрема, нашої країни. Екологічне виховання і освіта стали одним із пріоритетних напрямків діяльності Гетьманського НПП з моменту його створення. Метою еколого-освітньої діяльності установи, як об’єкта природно-заповідного фонду, є формування позитивного відношення до Парку, розуміння його проблем, формування природоохоронного світогляду.  Парк відіграє роль своєрідного орієнтира в екологічному вихованні. Основним контингентом, на який поширюється даний напрямок діяльності, є підростаюче покоління. 

   До Дня охорони довкілля працівники Гетьманського національного природного парку спільно з гуртківцями «Юні екологи» Тростянецького Палацу дітей та юнацтва організували акцію «Чисте довкілля». На території парку було прибране сміття, яке недалекоглядні відвідувачі Парку залишали після свого відпочинку. По завершенні роботи всіх чекала смачна польова каша.