Природоохоронна акція «Збережемо первоцвіти» триває

З кожним роком в Україні внаслідок незаконного збирання та продажу знищуються мільйони ранньоквітучих рослин. На ринках та вулицях нашого міста з’являються продавці перших квітів, що нагадують нам про наближення весни. На жаль, не всі усвідомлюють, якої непоправної шкоди завдано природі, адже ці види рослин є рідкісними або зникаючими.
Зривання первоцвітів наносить велику шкоду довкіллю. Це не дає можливості рослинам утворити насіння. Зірвати стеблину з трьома первоцвітами означає, що загинуло 45–60 насінин. І, як наслідок – відсутність нових квітів. Для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина, необхідно 7–8 років. Сам процес проростання насіння є тривалим і складним.

27 березня 2019 року провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку завітала до вихованців декоративно-ужиткового напрямку Охтирського міського центру позашкільної освіти-Мала академія наук учнівської молоді (методист Теличко С.В., керівники: Бабак Л.В., Шведенко Я.С., Гайдуковська Т.М., Христич Л.В., Назарова Т.М. ) з метою розповісти нове та цікаве про рослини, які ми нази­ваємо первоцвітами, та дати поради, які допоможуть зберегти рідкісні та тендітні квіти. Діти переглянули відеоролик та презентацію наукового та пізнавального характеру, взяли участь у майстер-класі з виготовлення квітів-первоцвітів з паперу. А потім пройшлися вулицями міста, даруючи їх перехожим і закликаючи не рвати і не купувати квіти, а залишити первоцвіти в природі . Малята завітали в мерію, в краєзнавчий музей, в редакцію газети «Роксолана». Учасників акції «Збережемо первоцвіти-2019» скрізь зустріли привітно і схвалили добрий намір.

Продавати дикорослі рідкісні види рослин заборонено відповідно до ст. 9 Закону України «Про рослинний світ», Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» (ст. 88). У разі продажу «червонокнижних» рослин з порушника стягується компенсація за кожну рослину (від 37 до 62 грн) та накладається штраф (від 510 до 1700 грн) за факт продажу з конфіскацією рослин. Майбутнє нашої країни закликає не купувати первоцвіти та берегти природну спадщину!

первоцв 1 2019 03 271первоцв 2 2019 03 27первоцв 3 2019 03 27

 

первоцв 4 2019 03 27первоцв 27 03 2019первоцв 2019 03 27