Акція «Чисте джерельце»

   Акція Чисте джерельце 27 06 2012 Тростянець 86Здавніх-давен на ланах України існували джерела-криниці, які відігравали важливу роль у житті нашого народу. Біля них зупинялись мандрівники, тамували спрагу кришталевою водою, відпочивали в їх прохолоді. Багато джерел мають свою дивовижну історію, яка збереглася в пам’яті народу.

   Від повноти і чистоти річок залежать якість річок і здоров’я людей. Тому особливо актуальним постає сьогодні вирішення питання раціонального водокористування, що передбачає використання спеціальних заходів по відродженню і охороні водних джерел.

   З метою розширення природоохоронної діяльності, спрямованої на охорону і поліпшення стану джерел, працівники Гетьманського національного природного парку спільно з гуртківцями Тростянецького Палацу дітей та юнацтва вирішили взяти активну участь в очищенні та впорядкуванні занедбаного джерельця в урочищі «Нескучне» Тростянецького району. Школярі жваво обговорювали питання збереження і захисту водних ресурсів, розуміючи, наскільки це важливо для наступних поколінь, проводили роз’яснювальну роботу серед місцевого населення на екологічні теми. Приємно, що діти своїм прикладом показують, яким повинно бути ставлення до природних ресурсів, адже від цього залежить наше життя. Лише дбайливе ставлення кожного з нас до довкілля врятує ріки, озера, ліси та моря. Це потрібно нам сьогодні, це потрібно для наступних поколінь.

 

 

Акція Чисте джерельце 27 06 2012 Тростянець 6Зроби сам та дай приклад іншим.

    

   Любов до природи починається від осмислення її місця в житті людини, від розуміння того, що природні багатства не без тлінні, треба берегти їх і примножувати. Культура у спілкуванні з природою не виникає сама по собі, вона стає результатом цілеспрямованої просвітницької та виховної роботи. Одним із пріоритетних напрямків роботи Гетьманського національного природного парку, як об’єкта природно-заповідного фонду - екологічне виховання та освіта, формування природоохоронного світогляду у місцевих жителів. Основним контингентом, на який поширюється даний напрямок діяльності , є підростаюче покоління. Вже тривалий час Гетьманський національний природний парк співпрацює у тісному творчому контакті з Тростянецьким палацом дітей та юнацтва (ПД та Ю). У житті людини завжди є місце для прекрасного, тому для формування у дітей естетичних смаків у ПД та Ю працює гурток «Квітникарі», керівником якого є майстер своєї справи Лариса Сергіївна Олесюк. На заняттях діти отримують основу знань з екології, здобувають практичні навички догляду за рослинами, вчаться оволодівати нормами поведінки в природному середовищі, усвідомлюють багатогранну цінність природи для суспільства. Вже традиційним стало спільне проведення екологічних акцій до Дня довкілля, свята «Зустрічі птахів». Гуртківці беруть активну участь в обласних та міських природоохоронних акціях «Допоможемо птахам», «Нове життя малим річкам», «До чистих джерел», «Посади дерево», «Екологічна ялинка», «Первоцвіти» тощо. Пропаганда екологічного виховання та природоохоронної роботи ведеться як на теренах Гетьманського національного природного парку так і на прилеглих територіях. Не секрет, що заняття, які проводяться в оточенні зеленого різноманіття трав і дерев, мають найкращий ефект. Під час однієї з екскурсій гуртківцями ПД та Ю було знайдено замулене джерело. Воно не було обгороджене, у воді плавали водорості, але вода з кринички виявилася чистою і смачною. Юні екологи поставили перед собою завдання очистити територію, де знаходиться джерело. Оскільки це потребувало фізичної сили, то першими прийшли на допомогу дітям працівники Акція Чисте джерельце 27 06 2012 Тростянець 37Гетьманського парку. Усе робилося з великою відповідальністю: заглибили джерело близько метра, розширили його, очистили від намулу та поставили кільце. Як виявилося, зовсім не проста це справа, саме тому панувало тут взаєморозуміння. По завершенню зробленого всіх чекала смачна каша. Безумовно, попереду буде багато ще роботи, але початок вже є. Юні екологи пишаються своїми добрими справами, бо розуміють, що дбайливе ставлення кожного з нас до довкілля врятує планету. Певна річ, що свідоме і бережливе ставлення кожної людини до природи можливе тільки при наявності в неї екологічної культури, широких екологічних знань, які закладають основи відповідального та дієвого ставлення до навколишнього природного середовища.

 

Н. Євдокимова, провідний фахівець відділу рекреації та екоосвіти Гетьманського НПП.