Збережемо весняну красу

   Рослини, які цвітуть навесні, завжди привертають до себе увагу своєю красою і тим, що перші розцвітають після довгої зими. На жаль, часто їх збирають, складаючи у букети напередодні весняних свят. Прикро, що на вулицях, ринках та трасах з’являться продавці червонокнижних весняних квітів. Люди добре знають якої шкоди завдають природі, але, з року в рік цим займаються.

З 5 по 26 квітня  провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку  Зуза Ірина провела низку екологічних занять з учнями Охтирської ЗОШ І-ІІІ ст №1: 3-А клас (кл.кер. Громак Жанна Дмитрівна), 3-Б клас (кл. кер. Мельнок-Мотренко Лариса Миколаївна), 3-В клас (кл. кер. Кулініч Наталія Миколаївна), 3-Г клас (кл.кер. Бовкунова Ніна Іванівна) та Охтирської ЗОШ І-ІІІ ст. №2: 3-А клас (кл. кер. Лисенко Наталія Іванівна), 3-Б клас (кл.кер. Бичкова Світлана Миколаївна), присвячених охороні перших весняних квітів. Метою занять було: формування уявлення про різноманітність рослинного світу; розширення знань про перші весняні квіти; привернення уваги дітей до проблем збереження та охорони ранньоквітучих рослин; розвивати допитливість; виховувати дбайливе,турботливе ставлення до природи.

Первоцвіти – дивовижні рослини, які пристосувались цвісти тоді, коли в лісі на деревах ще нема листя, і кожен теплий сонячний промінчик доходить до самої землі. Але нажаль багато видів цих рослин знаходяться на межі зникнення,  більшість з них занесена до Червоної книги України. Дуже важливозрозуміти, що збираючи та продаючи первоцвіти, ми знищуємо їх, а купуючи – допомагаємо знищувати. Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування, є їх невід’ємною частиною і потребують нашого захисту.Рідкісні весняні квіти краще не чіпати: вони красиві в природному середовищі. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто після вас прийде до лісу.

Запрошуємо всіх небайдужих прислухатися до порад, а ще краще – до свого розуму і совісті, та активно підтримати зусилля для збереження нашого майбутнього та майбутнього наших дітей і всіх наступних поколінь.

Збережемо весняну красу 1Збережемо весняну красу 2Збережемо весняну красу 3Збережемо весняну красу 4Збережемо весняну красу 5Збережемо весняну красу 6