Чому птахи співають?

   чому птахи співають10 травня 2019 року до учнів групи продовженого дня Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 (вч. Жовба Л.П.) завітала провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Суслова Оксана. Зустріч була приурочена Всесвітньому дню мігруючих птахів.

Спів птахів – це повноцінна мова, з допомогою якої вирішується багато питань. В основному співають самці і найчастіше навесні. Весною вони займають певну територію, або готуються до сезонного розмноження. І про одне, і про інше вони сповіщають самок через спів. Подібним чином птахи повідомляють інших самців того ж виду про те, що вони обрали собі певну територію й готові її захищати. Іноді співають і самки. Їх спів означає пошук партнера. Якщо співає «одружена» самка, це означає, що в неї є партнер і вони разом охороняють свою територію. Іноді птахи можуть співати й дуетом, але в основному самці співають соло. Самки за цим співом обирають собі партнерів. Для самців спів є можливістю застерегти конкурентів від зазіхання на вже опановану територію. Іноді птахи можуть посперечатися за певне місце. У цьому випадку вони влаштовують співоче змагання. Переможе той, чий спів виявиться гучнішим.

Школярі відгадували загадки, дивилися мультиплікаційний фільм, слухали розповідь провідного фахівця та виготовляли свого співучого птаха. І тепер кожна дитина, яка була присутня на уроці довкілля , з впевненістю може розповісти, чому птахи співають?